Konsultacije o kosovskoj rezoluciji

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović održao je konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o predlogu rezolucije o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.09.2008.

07:13

Default images

Nakon jednosatnog razgovora, dogovoreno je samo da se konsultacije nastave u utorak. Radi se o tekstu Rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohije, koju je predložilo 108 narodnih poslanika radikala i narodnjaka.

Na konsultacijama s ministrom za Kosovo bili su predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i predstavnici poslaničkih grupa opozicije: SRS, Napred Srbijo, LDP i DSS.

Iako su konsultacije počele danas, rezolucija o Kosovu najverovatnije neće biti na dnevnom redu naredne sednice Skupštine, već se može očekivati početkom oktobra.

Predlog rezolucije o očuvanju državne politike prema Kosovu bio je na dnevnom redu prošle sednice Skupštine Srbije, ali ga je Vlada Srbije povukla zbog toga što prethodno nije dogovoren jedinstven nastup svih poslaničkih grupa.

Skupština Srbije treba da se izjasni o državnoj politici prema krizi izazvanoj jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i potvrdi kontinuitet državne politike u odnosu na to pitanje.

Do utorka predlozi opozicije

Predstavnici opozicionih stranaka saopštili su da je na današnjim konsultacijama sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem dogovoreno da poslaničke grupe do utorka, 23. septembra, dostave svoje predloge za tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Predstavnici SRS-a, DSS-a i poslaničke grupe "Napred Srbijo" rekli su novinarima da neće odustati od predloga rezolucije koji je letos podnelo 108 poslanika radikala i narodnjaka, ali da su spremni da prihvate sugestije drugih poslaničkih grupa.

Zamenik šefa poslanicke grupe SRS-a Gordana Pop-Lazić rekla je posle konsutlacija sa ministrom da ta stranka neće da odustane od teksta rezolucije koji su ranije podneli zajedno sa poslanicima DSS-a i NS-a.

Ona je rekla i da to mora biti tekst koji će u konačnoj verziji predložiti poslanici, a ne Vlada Srbije, što je ministar i prihvatio.

Prema njenim rečima, ministar Bogdanović je predložio da se krene od nule, ali je taj predlog za SRS bio neprihvatljiv, pošto je Vlada svoj predlog rezolucije povukla iz skupsitnske procedure.

"Tekst te rezolucije koji bi trebalo da bude formuisan do utorka, ne može da bude nikako sporan, već može da bude dodatno obavezujući u odnosu na prethodne rezolucije koje je parlament usvojio", rekla je Pop-Lazićeva.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da će novi sastanak sa ministrom za Kosovo i Metohiju biti održan u utorak, navodeći da je ta poslanička grupa spremna na sve sugestije i eventualne izmene, kao i na razmatranje njihovog predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji, a o kome je danas razgovarano.

Aligrudić je rekao da tekst mora neizostavno sadržati tri principa na kojima se bazira odbrana suvereniteta države.

"Poništenje nelegalnih odluka kao što je Ustav Kosova, jasan i negativan odnos prema Euleksu, koji znači podršku nezavisnosti Pokrajini, aktivnija međunarodna uloga Srbije kroz podnošenje pojedinačnih tužbi protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije je nešto što neizostavno mora biti sadržano u tekstu rezolucije", naveo je Aligrudić.

Prema njegovim rečima, ministar se nije izjašnjavao o predlogu rezolucije 108 poslanika SRS-a, DSS-a i NS-a.

Aligrudić je kazao i da je na sastanku bilo i usmenih predloga kojima bi trebalo dopuniti tekst, a koja su se ticala sudbine raseljenih i izbeglih, kao i nestalih i ubijenih.

"Time se bavi i Parlamentarna skupština Saveta Evrope i ne vidim zašto o tome ne bismo i mi raspravljali", kazao je on i naveo da je tekst rezolucije na stolu i da predsednik Skupštine ima obavezu da zakaže vanrednu sednicu na čijem bi dnevnom redu bio taj predlog.

U ime poslaničke grupe "Napred Srbijo" novinarima se obratio Borislav Pelević koji je rekao da je na konsultacijama tražio da se usvoje dva amandmana na predlog rezolucije 108 poslanika.

"Tražio sam da država intenzivira razgovore sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu o kidnapovanima i nestalima, kao i o informaciji koju je iznela Karla del Ponte da se trgovalo sa ljudskim organima kidnapovanih i nestalih Srba", kazao je Pelević.

Takođe sam tražio i da se obezbede uslovi za povratak Srba i nealbanaca na Kosovo, rekao je on.

Pelević je kazao da se nada da će u utorak tekst rezolucije biti uslaglašen i da će u skupštinsku proceduuru ući kao predlog svih poslanika.

Predsednik poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će ta poslanička grupa nastaviti konsultacije u vezi sa tekstom rezolucije o Kosovu, naglasivši da je neophodno prekinuti kontinuitet politike koju je vlada Vojsilava Košutnice vodila prema Kosovu.

"Potreban je novi pristup rešavanju kosovskog problema i moramo pronaći načine za dijalog sa kosovskim Albancima, jer ne vredi bežati od stvarnosti u pokrajini", rekao je Jovanović.

On je naveo da je LDP spreman na politički dogovor kojim bi se stavila tačka na politiku koju je prema Kosovu vodila prethodna Koštuničina vlada.

"Nema promene državne politike"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u Kažiprstu Radija B92 da je suština usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije da pokaže da nema promene državne politike.

On je ocenio da bi mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova moglo da dovede do ponovnog dijaloga Srba i Albanaca o statusu.

"Tekst rezolucije o Kosovu je završen. Može pretrpeti manje izmene koje će omogućiti da je podrže i neke opozicione stranke koje su imale rigidan stav prema ovom pitanju. Po formiranju nove vlade bitno je da pokažemo svetu i narodu na nema promene kursa prema Kosovu, ali pristup će biti manje politizovan i konstruktivniji", kaže Oliver Ivanović.

"To znači da ćemo nastojati da sačuvamo Srbe, a ne nastojati da u pregovorima imamo tako čvrst stav koji će nas onemogućiti da postigemo bilo šta na području Kosova i Metohije. Mi ćemo nastojati da Srbi i nealbanci, oni koji su napustili institucije dole, da im stvorimo uslove da se mogu vratiti u te institucije, a da istovremeno budu pod kapom UNMIK-a, a ne za Prištinu ili nekakav Euleks koji ova vlada neće priznati", dodaje Ivanović.

Ivanović kaže da nova vlada neće zaoštravati odnose sa svetom, niti slati vojsku i policiju, već ide na Međunarodni sud pravde i pregovara da se Srbi i nealbanci uključe u policijsku službu pod kapom UNMIK-a.

Ako Međunarodni sud pravde odluči da je Kosovo nezakonito proglasilo nezavisnost, doći će do usporavanja procesa njegovog priznavanja i omogućiti nove pregovore jednog dana.

Za novi sud u Kosovskoj Mitrovici, koji će s radom početi u oktobru i u kojem će najpre raditi UNMIK-ove sudije i tužioci, a kasnije i Srbi i Albanci, prema Ivanovićevim rečima, prvi test biće za četiri teška slučaja, od kojih je najveći slučaj u Goraždevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: