"Najosetljivije pitanje u svetu"

Britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft rekao da je nezavisnost Kosova "trenutno najosetljivije političko pitanje" u svetu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.02.2008.

10:08

Default images

"Razrešenje ovog važnog pitanja preostalog iz 1990-ih je od izuzetne važnosti da se omogući Balkanu da krene ka dugoročnoj stabilnosti. Mi smo svesni da je nezavisnost Kosova teško pitanje za Srbiju, međutim, mi verujemo da je to u dugoročnom interesu regiona", naveo je Rajkroft.

Rajkroft smatra da je bilo očigledno da nakon gotovo dve godine intenzivnih pregovora nije bilo napretka.

"Svesni smo koliko je ovo pitanje emotivno za Srbiju i Srbe u celini. Ali ovo što se događa nije nikakvo kažnjavanje Srbije. Ovo je podvlačenje crte pod sve one nacionalističke procese iz 1990-ih, neophodno je da se i Srbija razreši teškog nasleđa prošlosti i krene napred, ka Evropi i tranziciji u politički savremenu evropsku državu", naveo je Rajkroft.

Britanski ambasador je rekao da ne veruje u to da kosovsko proglašenje nezavisnosti predstavlja presedan i da niko ne bi trebalo da povezuje Kosovo sa BiH.

"Bio sam ekstremno zabrinut i razočaran delovima jučerašnje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske. Delovi te rezolucije su jasno antidejtonski i stoga neprihvatljivi. Republika Srpska nema pravo na referendum o otcepljenu od BiH i ništa što se dešava na Kosovu ili drugde ne može to promeniti", kazao je britanski ambasador.

"Pominjanje referenduma razlog za zabrinutost"

Prvi zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan izjavio je da je rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske, u kojoj se pominje referendum, razlog za duboku zabrinutost.

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti BiH nemaju pravo otcepljenja od BiH. Ukoliko dovodite u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, dovodite u pitanje i postojanje Republike Srpske", rekao je Gregorijan u intervjuu za današnje "Nezavisne novine".

Navodeći da je "svima poznato da građani RS osećaju određenu zabrinutost u vezi s Kosovom i da će u vezi s tim biti posledica", on je upozorio da je "prilično zabrinjavajuće" to što SDS i druge stranake, kao i nevladine organizacije traže proglašenje nezavisnosti ili pak referenduma u RS.

"I jasno je da su nasilni ili pak nedozvoljeni protesti uvek razlog za zabrinutost", kazao je Gregorijan.

Pojasnio je da je Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a 1244 uvek predviđala da će doći do nekog novog statusa Kosova, dok su status i struktura BiH definisani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ta struktura uključuje i RS, i upravo je putem Dejtonskog sporazuma RS priznata kao pravno lice unutar BiH, tako da bi napuštanje Dejtona, odnosno BiH, istovremeno dovelo u pitanje i položaj RS, te bi nas vratilo u devedesete i sve strašne stvari koje su se tada desile", naveo je Gregorijan.

Ambasadori EU odbacuju referendum

Ambasadori država EU u Sarajevu odbacili rezoluciju Republike Srpske o mogućnosti referenduma o statusu.

"Vođe misija država članica EU, odlučno odbacujemo tu rezoluciju", zapisali su ambasadori u zajedničkoj izjavi, prenose slovenački mediji.

Ambasadori EU su ponovo potvrdili da entiteti, koji čine BiH, po Dejtonskom sporazumu, nemaju pravo na otcepljenje.

"Takav pristup bi, zapravo, postavio pod pitanje Dejtonski sporazum, kojim je bio završen krvavi rat u BiH, naglasili su ambasadori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: