Haradinaj "lak na obaraču"

Bivši intendant OVK tvrdi da je u dva navrata video Ramuša Haradinaja kako iz neposredne blizine puca u vojnike.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

16:57

Default images

Radilo se, kako je naveo, o vojnicima čijom lojalnošću nije bio zadovoljan. Svedok ne zna da li su ranjeni vojnici preživeli ili ne. Posle višednevnih svedočenja na zatvorenim sednicama, deo jučerašnje rasprave na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju bio je dostupan javnosti.

Ipak, svedoku su, iz razloga bezbednosti na koje se tokom svog iskaza više puta pozvao, dodeljene mere zaštite glasa, izmene lika i pseudonim "55".

On se, kako je opisao, kao adolescent priključio OVK početkom 1998. godine u Albaniji, odakle je prešao na Kosovo, u Junik, gde je radio kao asistent lokalnog lekara.

Išao je u okolna sela kad god bi OVK radio-vezom javila da je nekome potrebna pomoć.

Prvooptuženog Haradinaja, za koga kaže da je početkom 1998. godine bio lokalni komandant OVK u Glođanu, svedok je prvi put video u selu Jasić, ali nije mogao da odredi kada je to tačno bilo. Jedino se seća da je dan bio vreo.

U Jasiću se tada, inače, nalazila jedinica Oružanih snaga Republike Kosovo (FARK), odanih Ibrahimu Rugovi i vladi u egzilu.

Svedok kaže da je, dok je pružao pomoć jednom od ranjenih vojnika FARK-a, Haradinaj došao džipom sa svojim ljudima i, posle kraće prepirke sa komandantom konkurentske FARK Tahirom Zemajom, opsovao majku i ispalio hitac u glavu jednom od njegovih vojnika.

Potom je, kaže, nastupila panika, Zemaj i njegovi ljudi su ubacili ranjenog ili ubijenog vojnika u džip, a Haradinaj je otišao sa svojom pratnjom.

Drugi susret sa Haradinajem svedok je, tvrdi, imao nešto kasnije u brdima blizu sela Đocaj, gde se zatekao pomažući pri porođaju ženi u jednoj od izbegličkih kolona.

U blizini je, tvrdi, video kolonu naoružanih Albanaca na konjima, ali nije umeo da kaže jesu li pripadali OVK ili FARK-u. Ali, siguran je da je pored njega tada prošao džip u kojem su bili Ramuš Haradinaj, njegov brat Daut i još nekoliko njihovih ljudi.

Uputili su se, kaže, ka grupi vojnika na konjima i kada su im prišli, čuo je Ramuša Haradinaja da viče: "Ja sam taj koji ovde komanduje".

Potom je Ramuš iz neposredne blizine ispalio nekoliko hitaca u vojnike na koje je vikao i dvojica ili trojica njih su, tvrdi svedok, pali na zemlju.

Svedok je takođe rekao da se krajem proleća ili početkom leta 1998. godine "govorkalo" da su pripadnici OVK kamionima odvezli "mnogo leševa" do kanala Radonjićkog jezera i tamo ih istovarili.

Čak je, kaže, i sam bio očevidac jednog takvog utovara, kada su vojnici OVK kod mesta Dubovik ubacivali u kamione "nešto što je ličilo na leševe". Kasnije mu je jedan od rođaka rekao da je kamion otišao put Radonjićkog jezera.

Iskaz svedoka "55" će, kako je najavio predsedavajući sudija, biti nastavljen u četvrtak, budući da sutra neće biti zasedanja, a za prve dane sledeće nedelje planirano je nekoliko svedočenja video-linkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: