EU: Besplatno voće za škole

Evropska komesarka za poljoprivredu Merijen Fišer Bojl namerava da uvede u škole besplatne voćne užine zbog gojaznosti.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

15:39

Default images

Ona je to predložila u okviru kampanje promovisanja zdrave hrane i borbe protiv gojaznosti među decom. Ranije ove godine, ona je predložila reforme u evropskoj industriji voća i povrća, kojima bi bila izmenjena raspodela subvencija za poljoprivrednike.

Na pregovorima ministara poljoprivrede 27 članica EU o predloženim reformama, koji će se održati u junu, očekuje se da će Fišer Bojl predložiti da se u okviru kompromisnog dogovora o reformi, subvencije iskoriste za besplatno deljenje voća u školama.

"Nadamo se da će nova mera biti uvedena, to je jedna od stvari koje bismo voleli da imamo u kompromisnom dogovoru", rekao je jedan zvaničnik.

Evropska komisija procenila je da je u EU oko 27 odsto muškaraca i 38 odsto žena gojazno. Problem sa gojaznošću najteži je u južnim zemljama, ali je veliki porast broja gojazne dece zabeležen i u Poljskoj i Velikoj Britaniji.

U Španiji, Portugalu i Italiji gojazno je preko 30 odsto dece između sedam i 11 godina, upozorila je Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: