Međunarodni Dan deteta

Povodom Međunarodnog dana deteta, UNICEF je po treći put dodelio nagrade za najbolje novinarsko izveštavanje o deci i dečjim pravima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

17:42

Default images

Za najbolji pisani tekst nagrađen je Momir Turudić, novinar nedeljnika Vreme, a kao najbolji TV prilog ocenjena je priča Danijele Ivanković, novinarke TV Majdanpek. Svako dete u Srbiji bar jednom je bilo žrtva zlostavljanja, a svako 10. preživljava teške oblike fizičkog i seksualnog zlostavljanja, pokazuju istraživanja Dečjeg fonda UNICEF-a.

Najčešće ih zlostavljaju roditelji, zatim nastavnici i profesori. Istraživanje je pokazalo i da društvo u Srbiji diskriminiše decu koja se od okruženja razlikuju po verskoj i etničkoj pripadnosti.

"Kada vidite koliko dece je vakcinisano, koliko dece je završilo obaveznu osnovnu školu, i to razvrstate, videćete da su Romi najugroženiji, siromašni su najugroženiji,  da ne govorim o tome da veliki broj dece s posebnim potrebama koja imaju neki invaliditet nije uključeno u sistem obrazovanja jer država za njih nije obezbedila potrebne uslove", kaže Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Kao najčešće razloge diskriminacije i zlostavljanja, u istraživanju UNICEF-a navode se patrijarhalno vaspitanje, tradicionalan odnos prema ženskoj deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: