Kako postati master

Način vrednovanja do sada stečenih diploma i dalje je nejasan zbog različitih tumačenja Zakona o univerzitetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

16:40

Default images

Predstavnici rektorata i fakulteta još ne žele da se izjašnjavaju o tom problemu zbog najavljene sednice Konferencije univerziteta Srbije, kada treba da bude doneta odluka o tome da li će akademski naziv "diplomirani" automatski biti preimenovan u titulu "master" ili neće.

Profesor na Pravnom fakultetu i ministar prosvete u vladi Zorana Đinđića, Gašo Knežević, kaže da nema pravnog osnova da se dosadašnje diplome izjednačavaju s titulom master, koju predviđa Bolonjska deklaracija, a koja se dobija posle petogodišnjeg studiranja.

On kaže da diplome sticane do dana kada je stupio na snagu novi zakon o univerzitetu ne mogu da imaju oznaku master. Gašo Knežević kaže da novi i stari sistemi ne traju isto, nemaju isti broj ispita, niti na isti način opterećuju studente, da bi bili izjednačeni.

"Davati retroaktivno nazive, može se samo ako zakon predvidi takvu mogućnost i u Skupštini podnosilac predloga obrazloži retroaktivnu primenu zakona. Sve drugo je besmisleno i znači narušavanje pravnog sistema. Retroaktivnost u primeni tog zakona znači davanje mastera prethodnim generacijama, a to je nemoguće zbog pravnog sistema", kaže on.
Gašo Knežević misli i da bi ekvivalencija u znanjima mastera i diplomiranih studenata predstavljala i nipodaštavanje dodatne godine obrazovanja. Da bi diplomirani studenti dobili titulu mastera, mogu da upišu master-studije na bilo kom univerzitetu u trajanju od godinu dana. Ako to ne žele, imaće slična prava kao i masteri.

Gašo Knežević to objašnjava na primeru diplomiranih pravnika. "To je upodobljavanje u pravima, a ne u tituli, ne u nazivu. Oni nemaju master", kaže on.

"Ako student koji završi ove godine, posle četiri godine obrazovanja želi da polaže pravosudni ispit, to je jedna dokvalifikacija posle završenog pravnog fakulteta", kaže Knežević.

"On će to pravo imati, bez obzira na to što će novi zakon koji se sprema za pravosudni ispit predvideti da pravo polaganja pravosudnog ispita imaju samo master-diplomci, odnosno diplomci s pet godina. On neće uticati na već stečena prava onog ko se zove diplomirani pravnik, koji je diplomirao u starom sistemu", kaže on.

"Ne narušiti sistem"

I nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović saglasna je s mišljenjem Kneževića. Ona kaže da je nekoliko fakulteta u Srbiji još pre tri godine počelo da primenjuje bolonjski sistem.

Marija Bogdanović ističe da univerziteti u Srbiji moraju da se drže pravila Bolonjske deklaracije kako ne bi bio narušen sistem obrazovanja.

"Ako to poštujemo i dobro odradimo, neće biti nikakvih problema. Ne možemo mi Evropi držati lekciju da su naše osnovne studije bolje od njihovih, odnosno da su one već na nivou mastera, a da oni treba da se drže Bolonjske deklaracije i da master služi za pripremu za doktorat", kaže ona.

U Ministarstvu prosvete danas nije bilo moguće dobiti komentar o predlozima za vrednovanje diploma. Kako je rečeno, prema Zakonu o univerzitetu, univerziteti su autonomni i odluka treba da bude doneta na Konferenciji univerziteta.

Profesorka Srbijanka Turajlić, koja je kod bivšeg ministra prosvete bila zadužena za visoko obrazovanje, izjavila je juče za B92 da do sada stečene diplome treba izjednačiti u pogledu prava na zapošljavanje, u pogledu nivoa kvalifikacija, sa budućim masterima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: