Novinari protiv govora mržnje

Udruženja novinara uskoro bi trebalo da obrazuju posebno udruženje za borbu protiv govora mržnje u medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

16:12

Default images

Na okruglom stolu u NUNS-u predstavljen je izveštaj koji daje pregled novinskih tekstova u kojima se poziva na nacionalnu, versku i rasnu mržnju. Članovi strukovnih udruženja kritikovali su sudsku vlast jer ne koristi ni postojeće zakone kako bi sprečila govor mržnje.

Novinarska udruženja često osuđuju pozive na netoleranciju, ali - bez obzira na to - teške reči se i dalje pojavljuju na naslovnim stranama. Prema rečima samih novinara, krivci za to su političari, koji u svojim obraćanjima prelaze granicu dozvoljenog i pristojnog. Takav način javne borbe se onda prenosi u medije. Dušan Radulović, urednik Radio Beograda, kaže da je to jezik ulice: "Sada više nemamo samo prenošenje citata, vulgarnosti i ostalih besmislica koje iznose aktuelne političke elite, i ne samo oni, već to postaje obrazac pisanih tekstova i to je već sada jedan rečnik ulice."

Prema Ustavu i važećim zakonima, svako pozivanje na diskriminaciju jeste kažnjivo. Tužilaštvo i sudovi, međutim, ni u jednom slučaju nisu reagovali. Samo u toku poslednje godine Komitet za ljudska prava podneo je 12 tužbi, ali su sve odbijene, kaže Mirna Kosanović: "Okružni sud u Beogradu je u neverovatno kratkom roku rekao da nije nadležan, a onda je predmete prebacio opštinskom sudu. Taj sud je u vrlo kratkom roku, takođe nekarakterističnom za naše pravosuđe, tužbe počeo da odbacuje."

Mediji u borbi za publiku pribegavaju senzacionalizmu, a novinari kažu da će jedino viši profesionalni standardi sprečiti pojavu govora mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: