Četiri poginula u Tel Avivu

Najmanje četvoro ljudi je poginulo, a više desetina je povređeno u napadu bombaša samoubice u Tel Avivu.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

11:38

Default images

To je prvi napad na Izrael otkako je pre dve nedelje proglašeno neformalno primirje, koje treba da bude uvod u pregovore o trajnom miru između Izraela i Palestine.

Svedoci trvde da je bombaš-samoubica aktivirao ekploziv nekoliko minura pre ponoći, na samom ulazu u noćni klub. Jedan od njih, Liora, kaže da je bila u klubi "Bina", koji je bio pun ljudi: "Svi su bili raštrkani po klubu i odjednom je eksplodiralo." Druga žena svedok, kaže da se eksplozija dogodila oko 23.15: "Odjednom smo čuli glasnu eksploziju. Potrčali smo u suprotnom pravcu i videli dva policajca. Odmah smo ih obavestili da je došlo do eksplozije, tako da su oni odmah odjurili ka klubu."

Odgovornost za napad je preuzela militantna palestinska organizacija Islamski džihad, čije se rukovodstvo nalazi u Siriji. Zvaničnik Islamskog džihada, koji se predstavio pod nadimkom Abu Tarek izjavio je za AP da je bombaški napad u Tel Avivu osveta zato što Izrael nije poštovao primirje sa Palestinom. 

Palestinski predsednik Mahmud Abas odmah je sazvao sastanak sa rukovodstvom policije, posle čega je novinarima rekao da neće tolerisati bilo kakav pokušaj da se sabotira mirovni proces. I izraelski zvaničnici nagovestili su da napad neće zaustaviti nastojanja da se pokrene mirovni proces, ali su od palestinskog političkog rukovodstva zatražili da pod hitno preduzme korake protiv militantnih grupa.

"Izgleda da palestinski teroristi i palestinsko rukovodstvo ništa nisu naučili, ali i ništa nisu zaboravili. Ovaj napad pokazuje jednu važnu stvar koja je istaknuta na sastanku premijera Šarona i ministra odbrane Mufaza sa čelnim ljudima bezbednosnih snaga odmah nakon napada- da je koncept palestinskih vlasti i Mahmuda Abasa da je moguće naći zajednički jezik sa terorostima, noćas propao", rekao je Ranan Gisin, pomoćnik izraelskog premijera Arijela Šarona.

Agencije naglašavaju da ovaj napad posebno štetan jer je izvršen svega nekoliko dana pre konferencije koju u Londonu organizuje premijer Toni Bler, kako bi pomogao palestinskim vlastima da se reformišu i demokratizuju i budu u stanju da sprovedu mirovni sporazum koji će dovesti do stvaranja palestinske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: