Ulemek: 12. marta sam bio s decom

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2004.

10:22

Default images

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu u utorak je nastavljeno izjašnjavanje Milorada Ulemeka o optužnici.

Kako sa suđenja javlja novinar B92 Marko Subotić, Ulemek je u utorak pričao o događajima krajem 2002. i početkom 2003, o dizanju u vazduh mašina preduzeća "Difens roud" Ljubiše Buhe, Ulemek je rekao da mu je Dušan Spasojević tada rekao da je to Buha to sam uradio kako bi dobio novac od osiguranja.

Ulemek je, govoreći o događajima kod hale "Limes" na Novom Beogradu, rekao da ništa o tome nije znao, a da je zbog toga što je Dejan Milenković, koji je tada vozio kamion, bio povezan s Jedinicom za specijalne operacije, predložio načelniku JSO da bude povučeno obezbeđenje koje je prethodno bilo dato Spasojeviću i koje se nalazilo ispred njegove kuće u Šilerovoj ulici.

Ulemek je pričao i o događajima iz februara 2003, kada je, kako je rekao, Spasojević tražio hitan sastanak sa Ulemekom, a bio je u užasnom stanju, neobrijan i neuredan, i rekao da mu Ulemek mora dati jednog čoveka koji će ga čuvati jer postoji posao koji mora biti završen za 15 dana. Ulemek mu je tada predložio da pobegne iz zemlje jer bi Spasojević ostao bez glave ako taj posao ne bi bio završen. Spasojević mu je rekao da taj posao mora biti završen i da će biti završen do 15. marta.

Ulemek je rekao i da je 8. marta dobio poruku od jednog čoveka, kog nije imenovao, i da mu je rečeno da će uskoro biti uhapšen i da se čuva. Ulemek je rekao da je 9. marta otišao u jedan stan kako ne bi bio uhapšen i da mu je to predložio Momčilo Perišić, s kojim se sastajao nekoliko dana pre toga.

Milorad Ulemek je izjavio da je na dan ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003, čuvao decu. "Bio sam u svojoj kući i čuvao decu koja su bila bolesna. U nekom trenutku je dotrčala moja supruga i rekla da je na televiziji videla da je izvršen atentat na Đinđića. Bio sam zbunjen i šokiran. Posle sam na televiziji video svoju sliku i čuo saopštenje MUP Srbije koje me povezuje sa atentatom, pa sam odlučio da se sklonim u stan koji mu je ranije ponudio Spasojević", rekao je Ulemek.

Ulemek je na ispitivanju od strane sudije Marka Kljajevića govorio o odnosu sa Dušanom Spasojevićem. Ulemek je rekao da nikada nije čuo da se priprema atentat na Đinđića, kao i da nije čuo bilo što o ubistvu bilo kog funkcionera. Ulemek je rekao da je Spasojević povremeno psovao "Čedu i Bebu", ali nikome nije pretio. Ulemek je rekao da je psovao i bivšeg ministra pravde Vladana Batića jer je on "morao da da veliki novac batiću za stadion u Obrenovcu." Spasojević je tom prilkom rekao: "Bolje da sam ležao u zatvoru, nego što sam Batiću dao novac." Spasojević je hvalio Čedomira Jovanovića jer je on najzaslužniji što je izašao iz zatvora septembra 2001. godine.

Ulemek je ispričao da se posle 12. marta krio u svojoj kući, u dvorištu, u prostoriji gde je boravilo obezbeđenje. On je tamo došao sa Novog Beograda u noći između 13. i 14. marta, po snegu, prerušen, sa ženskim naočarama, beretkom i dva bela šaršava. Pomagali su mu žena i sin koji su mu donosili poruke i hranu, a 2. maja ove godine odlučio je da se preda jer mu je bilo dosta da služa laži o sebi i jedinici JSO, kako ne bi bili kolateralna šteta.

Saslušanje je prekinuto pre 14 časova jer je Ulemeku pukao glas.

Advokat Milorada Ulemeka Slobodan Milivojević nije želeo da komentariše iznete navode svog klijenta, jer će to, kako je rekao, podleći kontra komentarima. “Celina svega toga i čitavog tog događaja, svega što je on već do sada dao i onoga što će dati kroz odgovore na pitanja svih ostalih učesnika u postupku tek će dati mogućnost da damo konačno i definitivno izjašnjenje”, rekao je Milivojević za B92.

Širi iskaz Milorada Ulemeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: