Naslovna strana


Ulemek: Bio sam zbunjen i šokiran


Beograd, 14. jun - B92 prenosi deo iskaza Milorada Ulemeka pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Milorad Ulemek Legija izjavio je pred sudom u utorak, 14. juna, da je na dan atentata u svojoj kući čuvao bolesnu decu. Ulemek je rekao da nije mogao da veruje šta se dešava, da je bio "zbunjen i šokiran" tom informacijom, i da je pokušao da kontaktira oficire iz JSO, ali da mu neki nisu bili dostupni. Ulemek je izjavio da je na TV video svoju fotografiju i iz saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saznao da je osumnjičen za ubistvo Đinđića. Ulemek je rekao da je u kući proveo skoro dva sata, da je pozvao šefa svog obezbeđenja, Nenada Šarea, i sa njim ubrzo otišao u stan na Novom Beogradu, koji su povremeno koristili pripadnici JSO. On je naveo da je u tom stanu bio do 13. marta.

Ulemek: Kad je pao mrak, 13. marta, u stan je došao Vule Vukašinović i doneo mi poruku od žene. U poruci je pisalo, Nešto nije uredu, vodi računa, sprema se likvidacija. Verovatno ćete tražiti da vam kažem od koga sam dobio poruku, ali ja to ne mogu da uradim. To su mi poslali visoki funkcioneri MUP-a, jer verujem da su mi, nakon onog što je bilo sa Spasojevićem i Lukovićem, tada spasili život. Ta poruka me je povratila iz bedaka i dobio sam malo elana, jer sam shvatio da ne veruju svi u ono što televizija prenosi. Tada sam odlučio da je najbolje da se vratim kući. Pošto je izvršen pretres, znao sam da policiji ne pada na pamet da mogu da se vratim kući. Poveo sam se poslovicom, što si bliži neprijatelju, to te neprijatelj manje vidi.

Milorad Ulemek je sudskom veću rekao da je u stanu našao dva bela čaršava, par ženskih naočara sa velikim okvirima i beretku, da se maskirao i krenuo ka gradu. On je naveo da je u jednom trenutku, kod Sava centra policija zastala pored njega, ali da ga nisu prepoznali jer se okrenuo ka kontejneru i pretvarao da čeprkam po njemu.

Ulemek: Kada sam došao do Save, nisam mogao da je preplivam jer je bilo jako hladno i padao je sneg. Otišao sam do starog železničkog mosta i pretrčao ga, jer jedino tamo nije bilo policije. Kada sam došao do šume na Košutnjaku, pomislio sam, Milorade, ako uđeš u šumu, žandarmerija ne može da te uhvati. Pošto je moja kuća opasana belim zidom, legao sam na zemlju, 10 metara od tog zida, i prekrio se čaršavima tako da momci iz žandarmerije, koji su nedaleko od mene stajali, ne mogu da me vide. Sačekao sam do jutarnjih sati kada će pozornost tih momaka, želeli oni to ili ne, biti mala, i u jednom trenutku oko 5 sati, otvorila su se vrata jednog od džipova, i iskoristio sam taj momenat i preskočio u dvorište. Uvukao sam se u jedan šakt i sačekao tu. U jednom momentu izašao je moj sin Luka da se igra. Pozvao sam Luku tiho. Pss, psss Luka. Rekao mu da otvori jednu kućicu u dvorištu u koju sam kasnije prešao i sakrio se.

Milorad Ulemek je rekao da je na tom mestu ostao narednih 14 meseci i 2. maja se predao pripadnicima policije koji su u civilu stajali ispred njegove kuće. Nakon završenog iskaza, sudija Marko Kljajević postavljao je pitanja Ulemeku, koja su se odnosila na Dušana Spasojevića. Prvooptuženi za ubistvo premijera je rekao da nikad od Spasojevića nije čuo da želi da ubije bilo kog funkcionera, niti da je ikad čuo da se priprema atentat na premijera Đinđića.

vrh strane

  

Deo iskaza Milorada Ulemeka
Audio prilozi
Info emisije
Iz arhive B92
Ubistvo Zorana Djindjica

 

© 1995 - 2019 , B92