Romski savet osuđuje nasilje nad Srbima na Kosovu

Izvor: B92

Subota, 20.03.2004.

01:11

Default images
Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije i Crne Gore oštro je u petak osudio "koordinirano nasilje i teror albanskih ekstremista nad nedužnim srpskim življem". U saopštenju se navodi da Nacionalni savet poziva sve Rome da se pridruže sveopštem protestu građana Srbije protiv otvorenog terora koji se sprovodi nad srpskim i drugim nealbanskim zajednicama koje žive na Kosovu, i u kome se uništavaju kulturne i verske baštine i vrši etničko čišćenje pred očima međunarodne zajednice. "Pored Srba, Romi su narod koji je bio prinuđen da napusti svoja vekovna ognjišta zbog albanskog separatizma i terora, a više od četiri godine oko 70.000 Roma žive kao raseljena lica u Srbiji i u drugim zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

Romi su od međunarodne zajednice zatražili da se jednako odnosi prema svim nacionalnim zajednicama na Kosovu. "Verujemo da će posle ovih događaja u kojima i vojnici međunarodnih snaga ginu, to jasno biti i međunarodnoj zajednici. Fingirani i lažni izveštaji o stanju na Kosovu i Metohiji moraju da prestanu. Život danas to najbolje demantuje", navodi se u saopštenju.

Nacionalni Savet romske nacionalne manjine traži i od Vlade Srbije da preduzme sve mere u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. "Tražimo da sve međunarodne i humanitarne organizacije reaguju u cilju zaštite nedužnog stanovništva koje strada na teritoriji Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: