Jovanović razgovarao sa Mesićem i Račanom

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2003.

09:05

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović i hrvatski ministar za evropske integracije Neven Mimica izjavili su u sredu u Zagrebu da Srbija i Crna Gora i Hrvatska moraju odlučno i zajednički izvršiti sve reformske procese po modelu Evropske unije. Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Mimicom, Jovanović je rekao da će u tom cilju dve zemlje uskoro potpisati zajedničku deklaraciju u kojoj će izneti "jasne političke i evropske ambicije i staviti do znanja EU šta za njih znači partnerstvo sa Briselom i partnerstvo unutar regiona".

SCG i Hrvatska će u deklaraciji tražiti od EU čvrste garancije da će, nakon ispunjenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, države regiona dobiti status kandidata za članstvo u EU, a očekuje se i ista vrsta podrške kakvu je imalo deset država koje su danas praktično u punopravnom članstvu EU, rekao je Jovanović, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Potpredsednik Vlade Srbije je ocenio da u odnosima Hrvatske i Srbije "nema spornih pitanja, nema nerešivih problema, nema tabu tema". Dodao je da se dobri odnosi ne zadržavaju samo na nivou dve vlade, već da su prošireni i na "dobru komunikaciju oba društva", čemu je doprinela i odluka hrvatske vlade o privremenom ukidanju viza za gradjane SCG.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jovanović je rekao da Srbija ozbiljno razmatra i pred rešenjem je hrvatskog zahteva da se vojska SCG povuče sa državne granice prema Hrvatskoj, što je jedan od hrvatskih uslova za trajno ukidanje viznog režima prema SCG. "Odluka o tome doneta je juče - u ovom trenutku se priprema zakonska regulativa za realizaciju tog pitanja. Što se tiče ostalih nerešenih pitanja, apsolutno smo zainteresovani i za njihovo rešavanje u najkraćem roku", kazao je Jovanović.

Ministar Mimica je novinare obavestio da se prvenstveno razgovaralo o podizanju nivoa efikasnosti procesa stabilizacije i pridruživanja kako bi se ostvario zajednički cilj - članstvo u EU, pri čemu su se sagovornici saglasili da je predstojeći samit EU u Solunu dobra prilika da se trasira put paralelnih procesa - proširenja EU i stabilizacije i pridruživanja na jugoistoku Evrope. "Naš zahtev za članstvo u EU treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, kao još veću odgovornost Hrvatske da nastavi sa politikom saradnje u regiji i politikom koja može pomoći svima da se ostvari konačni cilj, pri čemu je dogovoreno da se međusobna iskustva u evrointegracijama razmenjuju i dogovaraju", kazao je Mimica.

Potpredsednik srpske vlade Čedomir Jovanović i hrvatski premijer Ivica Račan izrazili su u sredu u Zagrebu zadovoljstvo bilateralnom saradnjom i istakli značaj sprovođenja reformi, saopšteno je iz hrvatske vlade. Račan je rekao da je odgovornost vladajućih struktura i u Beogradu i u Zagrebu da se aktiviraju sve mogućnosti kako bi bili otklonjeni problemi iz prošlosti, a koncepcija saradnje prilagođena mirnodopskim uslovima. Račan i Jovanović složili su se da su promene u viznom režimu pozitivan pomak u odnosima Hrvatske i Srbije i istakli značaj saradnje u pograničnom području. Oni su takođe ocenili da je stabilnost u regionu važan faktor i da ima veliki uticaj na reforme koje se sprovode u Beogradu i Zagrebu, dodaje se u saopštenju.

Jovanović je predložio da bude stvorena povoljnija privredna atmosfera obezbeđivanjem bolje saobraćajne povezanosti i istakao značaj regionalne saradnje i razvoja zajedničke strategije u borbi protiv međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Jovanovića je nešto ranije primio i hrvatski predsednik Stjepan Mesić s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima. Oni su, kako je saopšteno iz Mesićeve kancelarije, pozdravili liberalizaciju viznog režima i izrazili očekivanje da će se nastaviti sa rešavanjem otvorenih pitanja. Mesić i Jovanović su takođe rekli da na predstojećem samitu EU u Solunu, 21. juna, očekuju potvrdu daljeg jačanja perspektive država jugoistočne Evrope na putu prema EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: