Ko se sve nije kandidovao – Nikolić i ostali

Njih 11 - na listi, između ostalih, jedan premijer, jedan bivši ombudsman, jedan zamalo gensek UN i jedan fiktivni lik. Bivšeg i aktuelnog predsednika nema.

Info

Izvor: Nevena Zdravkoviæ

Petak, 17.03.2017.

11:14

Ko se sve nije kandidovao – Nikolić i ostali
Foto: Tanjug

U jeku kampanje koja će svoj epilog možda dobiti 2. aprila, a možda na Uskrs, dve nedelje kasnije, prisetimo se onih koji su svoju kandidaturu na predsedničkim izborima više puta najavljivali, ali i onih od kojih se kandidatura, donekle, očekivala.

“Ako se kandidujem, niko neće biti moćan da ugrozi moj izbor“, rekao je Tomislav Nikolić u oktobru. Iz Rusije je poručivao da “nema razloga da se ne kandiduje“, a onda i da “sve zavisi od Aleksandra“.

Par meseci kasnije Predsedništvo SNS jednoglasno je za kandidata predložilo aktuelenog premijera Aleksandra Vučića. Dva dana posle, Glavni odbor je, ponovo jednoglasno, taj predlog i podržao. A onda “bum“.

Nikolić je na proslavi svog 65. rođendana u februaru, kako je prvo javio “Sputnjik“ najavio da će se ipak kandidovati. Usledilo je nekoliko dana javnih kritika članova SNS na račun Nikolića, ali i poricanja da u toj stranci postoji raskol.

“Postojale su dve varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsednika, a Vučić da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda sa pravom očekujem da se vratim na funkciju predsednika SNS i da mi poveri mandat za sastav nove Vlade“, potvrdio je Nikolić za “Sputnjik“.

Nekoliko dana sage okončalo se time što je Nikolić naveo da poštuje odluku SNS, ali i rečima: “mi smo jedna ideja u dva čoveka“.

Izgleda, da osim što je odustao od kanidature, odustao je pomalo i od trenutnog predsednikovanja, pošto od trenutka kada je saopštio svoju odluku u javnosti se pojavio svega nekoliko puta.

Na listi je izostalo ime i bivšeg predsednika Borisa Tadića.

Bilo je jasno već krajem prošle godine da Tadić neće pokušati ponovo da dođe na Andrićev venac. Od samog početka pozivao je na zajedničkog kandidata opozicije, ali pošto do toga nije došlo, nije odlučio da i sebe ubaci u trku.

Pozivao je Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da se dogovore. Prvo nije želeo da precizira kom predsedničkom kandidatu je bliži, ali je njegova Socijaldemokratska stranka na kraju stala uz Jeremića.
Foto: Tanjug
Na dogovor opozicije pozivao je i lider DS Dragan Šutanovac, opet, pošto dogovora nije bilo, Demokratska stranka se odlučila za “personifikaciju vrednosti za koje se zalaže DS“ – Sašu Jankovića.

U pozivima na jednog kandidata glasan je bio i lider LDP Čedomir Jovanović – poznato ime koje je par puta bilo na listi predsedničkih kandata.

U trenucima dok su se sve opozicione stranke opredelile za podršku jednom od, kako mnogi smatraju, dva najveća rivala Aleksandru Vučiću, Jovanović je čekao dogovor Jankovića i Jeremića.

Isti je izostao, a Jovanović je potom izjavio da svoj glas daje bivšem zaštitniku građana. Međutim, način na koji je svoju podršku izrazio, osudili su čak i mnogi od onih koji će glasati upravo za Jankovića.

“Nikada nisam ljudima govorio kako da glasaju, uvek sam kandidovao politiku. Ti ljudi (članovi i simpatizeti LDP) su poslali poruku da žele da glasaju za Sašu Jankovića. Ja ću podržati”, rekao je Jovanović uz reči da je ono što nudi Janković daleko od onog što Srbiji treba.

Usledio je i odgovor predsedničkog kandidata: “Molim gospodina Jovanovića da ne glasa za mene”.

Ono što opozicija nije uspela, pošlo je za rukom vladajućoj koaliciji. Tako je sa liste kandidata izostalo još jedno poznato lice – Ivica Dačić.

Glavni odbor SPS je 18. februara “jednoglasno“ (na kraju se ispostavilo da je ipak jedan glas bio protiv) podržao Aleksandra Vučića za kandidata vladajuće koalicije.

Dačić je otvoreno kritikovao Tomislava Nikolića, a za pobedu je našao i formulu: “Vučić + Dačić = pobeda u prvom krugu“.
Foto: Tanjug
Kada su novinari u novembru upitali lidera SDPS Rasima Ljajića da li će se kandidovati odgovorio je : "pri ovoj pameti – da". Ipak, dodao je da se čeka šta će reći SNS i da li će vladajuća koalicija imati jednog kandidata. Međutim, postojala je i druga prepreka.

"Sebe smatram ozbiljnim čovekom da bih učestvovao u nekom cirkusu sa nekim Šećeroskim, jogi letačima koji koriste ovu priliku da im se ime pojavi u novinama i da im plakat visi na nekoj banderi ", govorio je Ljajić.

Na kraju, nije na listi sa "jogi letačima", a taj posao prepustio je Vučiću.

Od stranaka u vladajućoj koaliciji, podršku Vučiću iskazao je i Pokret socijalista, međutim, u toj partiji, stvari nisu tekle baš glatko.

Socijaliste je napustio potpredsednik stranke Bratislav Jugović – razlog, kandidatura za predsednika. Govorio je da na izbore ide kao "lažni doktor nauka" i kao "lažni zaštitnik građana", ipak, na kraju je odustao. Svoj glas daće predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću.

Na listi kandidata je mogla da se nađe i jedna dama – Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu. Njenu kandidaturu analitičari su opisali "harizmatičnom i neozbiljnom".

Za svoje odustajanje okrivila je notare. Kaže da je skupila 17.200 potpisa, ali da zbog opstrukcija i "nedemokratkog procesa kandidature" te potpise nije uspela da overi.

Povodom ovog slučaja oglasila se Javnobeležnička komora Srbije, saopšteno je da je Danijela Sremac prikupila svega 888 potpisa.

Iz Amerike nam je na kratko došao i Vladimir Rajčić, filmski producent koji je široj javnosti postao poznat kada je za jedan nedeljnik obezbedio intervju sa Donaldom Trampom, koji je na kraju demantovao Trampov izborni štab.

Odustao je jer je "kandidatura nekog mladog i novog u politici bez podrške stranke nemoguća".

Došavši pravo sa estrade kandidaturu je najavio i estradni menadžer Saša Mirković. Nekadašnji član SNS, koji je potom oštro kritikovao lidera naprednjaka Aleksandra Vučića preko društvenih mreža, nije o tome mnogo govorio, kao ni o razlozima za odustajanje.

Ipak, kasnije je objavio da podržava Vuka Jeremića, a mnogima je promakao detalj kada se baš Mirković pojavio u holu skupštine pred sastanak opozicionih kandidata i Federike Mogerini.

Odustao je i kontroverzni Nikola Sandulović. Tako je i vanparlamentarna Republikanska stranka izgubila šansu da ima kandidata, a spisku “palih boraca” pridružio se i predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić.

"Ne možemo proći samo sa idejom socijaldemokratije, jer to građani ne prihvataju, nemojte da se lažemo", rekao je Janjić.

Na kraju, na spisku neće biti, iako je najavljivao, ni Andrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Jankoviću.

Nevena Zdravković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: