Vulin: Kosovo je prva briga!

"Naš posao će biti celokupni život na Kosovu i Metohiji. Držaćemo se Ustava i Rezolucije 1244. Od toga ne možemo i ne želimo da odstupimo. Još se ne zna gde će biti sedište Kancelarije za KiM, ali je sasvim sigurno da ćemo najveći deo vremena provoditi u južnoj srpskoj pokrajini, a ne u Beogradu."

Ovako za „Novosti“ govori Aleksandar Vulin, kandidat za direktora Kancelarije za KiM, koja će raditi pod okriljem Vlade Srbije. O planu koji će mu biti vodilja u radu, kako kaže, javnost će obavestiti kada ga Vlada zvanično postavi na mesto direktora.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

21:51

Default images

"Jedno je sigurno, ovlašćenja neće biti smanjena. Radićemo ono što je do sada radilo Ministarstvo za KiM."

Kako ćete se uskladiti sa ministarstvima u kojima će postojati posebni odseci za KiM?

"Sva ministarstva svakako će morati da se bave KiM. Uloga kancelarije biće da ih podstakne da im to pitanje stalno bude na dnevnom redu. Oni koji budu zaduženi za KiM moraće da približe život naših ljudi dole ostatku Srbije. Kancelarija za KiM moraće da radi na tome, ali i svaki segment našeg društva mora da bude okrenut borbi za očuvanje Kosova."

Jeste li videli plan za Kosovo koji je najavio predsednik države Tomislav Nikolić?

"Predsednik Srbije bio je jasan u jednoj rečenici, a to je da se mora sakupiti i vlast i opozicija. Ne smemo dozvoliti da Kosovo bude samo stvar naše koalicije ili Vlade. Potreban je konsenzus. Moraćemo da sednemo, zajedno razmislimo i u skladu sa Ustavom odredimo kakva će biti buduća politika za južnu srpsku pokrajinu."

Hoćete li učestvovati u pregovorima između Beograda i Prištine?

"Takva odluka još nije doneta. To je stvar o kojoj će se tek razgovarati. Državno rukovodstvo, odnosno predsednik Nikolić, kao neko ko je najodgovorniji, doneće odluku." Predsednik Nikolić je rekao da hoće da preuzme teret vođenja budućih pregovora...

"Predsednik Nikolić je čovek koji se ne sakriva, za razliku od nekih drugih. Ovo je šef države koji neće poslati nijednog činovnika da potpisuje sporazume u njegovo ime. Kada predsednik republike svojim autoritetom nešto odluči, to će biti poštovano, a javnost će o tome biti odmah obaveštena. Neće se više ništa skrivati od građana Srbije. Ključna stvar je da se ljudima govori istina i samo istina. Samo tako se može vratiti nada, jer bez nje nema Kosova."

Da li će se sporazumi koji su do sada potpisani poštovati?

"Sve što je u skladu za Ustavom i zakonima naše zemlje i sve ono što su prihvatili naši organi mora se poštovati. Mi zaista nemamo drugu mogućnost."

Bilo je priče da deo sporazuma između Beograda i Prištine nije obelodanjen. Znate li šta je tajna?

"Još ne. Moraću i ja, ali i svi ostali koji će se ubuduće baviti KiM, da se upoznam sa potpisanim dokumentima. Ali smatram da se takvo skrivanje fakata od javnosti više ne sme ponoviti. Nažalost, prvo ćemo morati da saznamo koje su sve greške napravljene. Mi danas ne znamo šta je sve do sada potpisano i šta ćemo sve morati da prihvatimo. To i dalje ne zna ni predsednik Nikolić, niti šef diplomatije. Kada saznamo kakva je istina, moraćemo da živimo u skladu sa njom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: