Spisak osumnjičenih zbog vakcina nije konačan

Tokom pretkrivičnog postupka ispitivana i činjenica da je „Jugohemija”, dva meseca pre raspisivanja tendera, rezervisala vakcine.

Info

Izvor: Miroslava Derikonjiæ

Petak, 11.11.2011.

22:23

Default images

Istraga zbog nezakonitog postupanja prilikom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa” se nastavlja. To što je istraga pokrenuta protiv tri osobe, ne znači da su istražni organi završili posao i da je spisak osumnjičenih okončan, kaže u intervjuu za „Politiku” Snežana Malović, ministarka pravde i koordinator državnih organa u borbi protiv korupcije i poručuje da će ukoliko bude dokaza, istraga biti proširena i na druge okolnosti.

Kako komentarišete otkrivanje novih činjenica u vezi sa nezakonitim poslovima prilikom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa”, odnosno da je „Jugohemija”, dva meseca pre raspisivanja tendera koja uopšte nije bila u tom poslu, preko valjevske firme „Detap” rezervisala vakcine?

- Obelodanjivanje ovakvih informacija ne znači da istražni organi za njih nisu znali i ranije. Tačnije, i to je bio predmet ispitivanja tokom pretkrivičnog postupka. Istražni organi i dalje proveravaju sve navode koji izazivaju sumnju da je počinjeno krivično delo i ukoliko bude dokaza,sigurna sam da će istraga biti proširena i na te okolnosti. To što je istraga pokrenuta protiv tri osobe, ne znači da su istražni organi završili posao i da je spisak osumnjičenih okončan. Pokretanje postupka je u nadležnosti pravosudnih organa, a tužilaštvo i sud postupaju isključivo na osnovu prikupljenih dokaza. Moja uloga kao koordinatora vlade je da obezbedim efikasnu saradnju državnih organa u rasvetljavanju i procesuiranju krivičnih dela korupcije.

Na čelu sudova već gotovo dve godine nalaze se vršioci dužnosti ili vršioci funkcija predsednika. Kada će predsednici sudova, konačno, biti izabrani?

-Visoki savet sudstva je 20. oktobra raspisao oglas za izbor predsednika u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji. Konkurs se završava 16. novembra. Iako se dugo čeka na izbor predsednika, taj posao ne treba završavati na brzinu. Visoki savet sudstva će detaljno razmotriti i analizirati prijave svih kandidata, pa tek potom ih predložiti Narodnoj skupštini.

Da li će dosadašnji vršioci funkcije predsednika sudova biti „preimenovani” u predsednike sudova?

-Kandidate za predsednike sudova predlaže Visoki savet sudstva, a bira skupština. Prilikom odluke Visoki savet sudstva rukovodiće se dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima u rukovođenju sudom, ugledom koji kandidati uživaju među kolegama, organizacionim sposobnostima, profesionalnim kvalitetima. Oni koji ispunjavaju te kriterijume biće predloženi od Visokog saveta sudstva skupštini za predsednike.

Društvo sudija Srbije objavilo je da je do sada odlučeno u samo 20 odsto slučajeva po žalbama nereizabranih sudija i da postupak revizije ide sporo?

-U proces preispitivanja odluka o neizabranim sudijama nismo ušli da bismo odlučili preko noći, već da bismo pažljivo preispitali ranije odluke. Članovi Visokog saveta sudstva obavili su razgovor sa više od polovine kandidata koji su uložili prigovor. Zamerke Društva sudija Srbije pri prvom odlučivanju bile su da je sve brzo urađeno, a sada se žale da je postupak spor.

Predmeti uhapšenog sudije i člana Visokog saveta sudstva Blagoja Jakšića stoje u fioci. Ko će odlučivati po njima, odnosno kako će biti rešen ovaj problem?

-U skupštinskoj proceduri nalaze se izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca kojima je predviđeno udaljenje člana ovog tela do okončanja postupka koji je protiv njega pokrenut. Postupak revizije i odlučivanje po prigovorima neizabranih sudija neće trpeti zbog hapšenja sudije Jakšića. Njegovi predmeti su podeljeni ostalim članovima Visokog saveta sudstva.

Svedoci smo sve češćih napada na policajce. Mladić koji je pucao u policajca i koji ima 27 krivičnih prijava slobodno šeta Beogradom. Ko snosi odgovornost za ovakve i slične slučajeve?

-Od pravosudnih organa očekujem da efikasno postupaju po krivičnim prijavama u svim situacijama u kojima ima elemenata krivičnog dela. Dešava se i da policija neadekvatno uradi posao i da nadležni tužilac nema zakonskog osnova da po toj prijavi postupa.

Kada će biti objavljen konkurs za polaganje ispita za notare? Šta uvođenje notara znači za pravosudni sistem u Srbiji?

-Pravilnik o radu notara je donet, a konkurs za polaganje ispita biće objavljen ovog meseca. Notari će početi sa radom u septembru naredne godine i oni će umnogome rasteretiti rad sudova, a građanima omogućiti da efikasnije i kvalitetnije ostvare svoja prava.

Hrvatska je nedavno usvojila Zakon o proglašavanju ništavim optužnica za ratni zločin, koliko to utiče na saradnju između pravosudnih organa dve zemlje?

-Zakonom o ništavosti određenih pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije, koji je nedavno usvojio hrvatski sabor sprečava se dalja saradnja Srbije i Hrvatske, vraća se na početak i nažalost poništava sve što smo do sada postigli. Ovaj zakon, ide naruku okrivljenima za ratne zločine i omogućava im da izbegnu krivičnu odgovornost. Njime je onemogućena dalja razmena informacija, dokaza, svedoka i saradnja, što isključivo koristi onima koji su zločine počinili i za njih nisu odgovarali.

Smatram da je zaoštravanje po tom pitanju u službi predizborne kampanje, koja je u toku u Hrvatskoj, a iskustvo ukazuje da svakoga puta kada se politika umeša u pravo imamo krizu u međusobnim odnosima. Uverena sam da će nakon izbora prevagnuti zdrav razum i da će odnosi između dve zemlje nastaviti da se kreću uzlaznom putanjom i biti primer dobre saradnje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: