50.000 ljudi protestovalo u Prištini

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2003.

09:38

Default images

Na protestu održanom u sredu u Prištini okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi, a prema nekim procenama čak i vise od 50.000 građana sa celog Kosova, a skup je protekao mirno, bez većih incidenata, javlja dopisnik Radija B92 Zoran Ćulafić. Organizatori skupa su očekivali da će se na protestu okupiti čak oko 100.000 građana i zato je ranije upućen apel svim trgovinskim radnjama i školama, izuzev osnovnih, da tokom protesta obustave rad. Organizatori  protesta  pozvali  su  u utorak šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera, premijera Kosova Bajrama Redžepija i predsednika Skupštine Nedžata Dacija da se obrate građanima na protestu u Prištini, ali se niko od njih nije odazvao tom pozivu.

Predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Sadik Halitjahaj pozvao je sve građane na mirne proteste i upozorio da će svako onaj ko bude izazvao neki incident biti tertiran kao da je protiv ovog protesta i protiv njegovih ciljeva. On je dodao da su ovaj protest, organizovan povodom haških optužnica protivčetvorice kosovskih Albanaca, podržali udruženja političkih
zatvorenika, studentska unija i tri najveće političke stranke kosovskih Albanaca, Rugovin Demokratski savez Kosova, Tačijeva Demokratska partija
Kosova i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova.

"Mi nismo protiv Haškog tribunala, mi nismo protiv međunarodne zajednice, ali smo protiv proizvoljnih hapšenja koja se događaju na Kosovu, protiv smo lažnih izjava i pozicije taoca u kojoj se nalazi Kosovo zbog teške ekonomske i političke situacije", rekao je Halitjahaj i naglasio da će organizatori protesta biti istrajni u zahtevu da se ispune njihovi zahtevi.

Navodeći te zahteve, on je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da
prizna nezavisnost Kosova, a da bi politički centri odlučivanja trebalo da procene ko snosi krivicu za rat na Kosovu. Sa protesta je upućen zahtev UN, EU, NATO i kancelarijama stranih zemalja u Prištini da priznaju nezavisnost Kosova i, kako je navedeno, očuvaju njegov suverenitet i integritet.

Od Skupštine Kosova je zatraženo da proglasi nezavisnost Kosova, da
prizna oslobodilačku borbu OVK i da zakonima deifinše prava učesnika
rata, poginulih boraca, njihovih porodica i ratnih invalida. Ako nadležne institucije ne udovolje ovim zahtevima, Halitjahaj je rekao da će biti inicirano prikupljanje više od million potpisa, koji će biti dostavljeni Savetu bezbednosti UN i svim relevantnim političkim centrima u svetu. "Imamo obećanja da će velike sile priznati nezavisnost Kosova, ako uspemo da prikupimo te potpise", rekao je Halitjahaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: