Nemci objavili: Rast i naredne godine, nezaposlenost pada

Nemačka ekonomija će ove godine porasti za 2,6 odsto, a 2019. godine za 2,1 odsto, prema najnovijim proračunima Ifo Instituta sa sedištem u Minhenu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

14:47

Nemci objavili: Rast i naredne godine, nezaposlenost pada
Foto: Thinkstock

"Ovi rezultati potvrđuju našu decembarsku prognozu, mada su osnovni faktori rasta malo promenjeni. Snizili smo procenu potrošnje domaćinstava za 2018. godinu za 0,5 procentnih poena zbog manje potrošnje od očekivane u drugoj polovini 2017.", izjavio je šef Ifovog odseka za ekonomske prognoze, Timo Volmershauzer.

S druge strane, kako dodaje, državna potrošnja će biti za 0,5 procentnih poena viša nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju Ifo instituta, dostavljenom Tanjugu.

"Ekonomska politika nove nemačke vlade obezbediće podstrek, pošto će javni transferi i programi rashoda biti prošireni. Rast izvoza u 2018. godini će takođe biti za 0,5 procentnih poena veći nego što se ranije očekivalo. Ogromno smanjenje poreza na dohodak u SAD i snažan rast u evrozoni podstaći će tražnju za nemačkom robom i uslugama", kaže Volmershauzer.

Što se tiče negativnih faktora koji bi mogli da utiču na privredni rast, naveo je da su debata o uvođenju i/ili povećanju carina u transatlantskoj trgovini i apresijacija evra oslabili raspoloženje među nemačkim kompanijama.

"Koalicioni sporazum je takođe razocaravajući u smislu poreske reforme i sistema socijalne zaštite. Preciznije, taj sporazum ne nudi nikakav odgovor na smanjenje korporativnog poreza u SAD, kao i u Francuskoj i Britaniji".

Sve u svemu, pad stope nezaposlenosti u Nemačkoj biće nešto veći, i kako se predviđa ta stopa će se spustiti sa prošlogodišnjih 5,7 procenata na 5,2 odsto ove godine, i na 4,8 procenata u 2019. godini.

Broj zaposlenih lica će se povećati na 44,8 miliona u ovoj godini, a u narednoj na 45,3 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: