Pre deceniju kao mi, sad hoće u čekaonicu za EUR

Bugarska, koja želi da usvoji evro, ostvarila je istinski napredak na planu približavanja sopstvene ekonomije zemljama članicama evrozone.

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

13:13

Pre deceniju kao mi, sad hoće u čekaonicu za EUR
Foto: Thinkstock

Međutim, još uvek mora da obavi izvesne stvari, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Nisam rekao da će Bugarska automatski postati naredna članica evrozone, već da se kreće u pravom smeru, budući da nezaposlenost pada i da je budžetska situacija dobra, tako da je po pitanju istinskog približavanja Bugarska ostvarila napredak", izjavio je Junker na ceremoniji u Sofiji na kojoj je Bugarska preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

"To, međutim, još nije sasvim dovoljno i naši bugarski prijatelji su svesni toga, ali kada je reč o stvarnom približavanju ostvaren je istinski napredak", dodao je Junker.

Bugarski zvaničnici su saopštili u četvrtak da žele da sredinom godine podnesu formalni zahtev za prijem svoje zemlje u mehanizam ERM II, što je, kako kažu, čekaonica za evro.

"Siguran sam da Bugarska treba i da će se što je brže moguće pridružiti ERM II", poručio je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: