Pregovori o trgovini, ili doviđenja terezi Mej

Okoreli evroskeptici u britanskom Parlamentu insistiraju da se premijerka Tereza Mej povuče iz pregovora o Bregizitu, ukoliko EU ne počne razgovore o trgovini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

12:42

Pregovori o trgovini, ili doviđenja terezi Mej
Foto: Thinkstock

Grupa, među kojima i bivši šef britanskog Trezora, Najdžel Loson i bivši sekretar za ekologiju Oven Paterson, optužila je Evropsku uniju da "namerno odlaže razgovore" o odnosima nakon Bregzita.

Grupa je u pismu objavljenom danas saopštila da ukoliko ne bude pomaka u razgovorima, Mejova bi trebalo da donese odluku da Britanija izađe iz EU bez dogovora u martu 2019. godine i sa Svetskom trgovinskom organizacijom razmatra pravila o trgovini sa EU.

Neki od građana EU nisu oduševljeni obećanjem Mejove da su dobrodošli u Britaniji nakon Bregzita.

Mejova je putem pisma poručila da su Britanija i EU nadomak dogovora od pravima građama. Kako ona navodi, proces registracije za trajni boravak biće jednostavan i jeftin, prenosi AP.

Ona demantuje da građane EU u Britaniji, kao i milion Britanaca u zemljama EU koristi za pregovaranje.

Lobistička grupa "Tri miliona" saopštila je da je Vlada Britanije ignorisala njihove zabrinutosti o tome da li će ljudi moći da dovedu i svoje porodice da žive u Britaniji.

Suosnivač grupe, Nikolas Heton, rekao je da "Vlada može više da se potrudi od ovog pisma".

Mejova se danas sastaje sa 27 lidera EU, gde Britanija želi da započne razgovore o budućem odnosu sa EU, ali je najverovatnija stvar da će lideri reći da još uvek nije postignuto dovoljno na polju termina izlaska iz EU, ocenjuje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: