Gradi i treće - najbogatiji čovek sveta nešto zna

Ohrabren stopama rasta prihoda u Meksiku, američki internet-trgovac Amazon blizu glavnog grada gradi ogroman skladišni centar.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

14:33

Gradi i treće - najbogatiji čovek sveta nešto zna
Foto: Gettyimages

Međutim, neki analitičari upozoravaju da kompanija možda “trči pred rudu” nadajući se povećanju iznosa za bescarinsku kupovinu u osveženom Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Kako navodi Rojters pozivajući se na upućene izvore, Amazon u okrugu Tepotzotlan 40 kilometara severno od Meksiko Sitija gradi ogromno skladište koje će se prostirati na čak 92.900 kvadratnih metara.

Gradnja bi trebalo da bude završena iduće godine, a tada će utrostručiti Amazonove skladišne kapacitete u Meksiku, tržištu sa 120 miliona potrošača. Kompanija trenutno poseduje dva skladišno-logistička centra u Meksiku koji se prostiru na 46.450 kvadrata. Novi kompleks nalazi se 11 kilometara od postojećih skladišta.

Inače, Amazon je na meksičkom tržištu još “novajlija” s obzirom na to da su trgovinu elektronskim knjigama otvorili 2013. godine, a dostavu robe započeli pre samo dve godine. Ali Amazon vrlo brzo raste pa je postao treći internet-trgovac po prometu u toj državi. Podaci Evromonitora pokazuju da je lane u Meksiku prihodovao 253 miliona dolara, dvostruko više nego godinu ranije.

Inače, tek tri odsto kupovina u Meksiku odvija se putem interneta, naspram 10 odsto u SAD. Međutim, ključ za dalji rast u Meksiku leži u rukama pregovarača o novom NAFTA sporazumu. Američki je predlog da se sadašnji iznos od 50 dolara u vrednosti robe koja se može bescarinski uvesti u Meksiko poveća na 800 dolara.

Meksička strana za sada oprezno gleda na predlog Vašingtona, najpre zbog pritiska domaće tekstilne i industrije obuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: