Hoćete preko Atlantika za manje od 100 USD? Može

Norveška aviokompanija Norvižan planira da uvede niskobudžetne transatlantske letove između Evrope i SAD-a na deset novih ruta po ceni i od 65 dolara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

11:17

Hoćete preko Atlantika za manje od 100 USD? Može
Foto: Thinkstock

To će biti pritisak na američku i evropsku konkurenciju.

Norvižan će proširiti mrežu letova u SAD od sredine juna, nakon dugoočekivane odluke SAD da odobri letove preko Atlantika irskoj filijali te vazduhoplovne kompanije. Američki avio prevoznici sada bi trebalo da se usresrede na snižavanje cena i redizajn svojih kabina kako mogli da se takmiče s Norižanom i islandskom kompanijom Wow Air.

Karte u jednom pravcu od 65 dolara vrediće za letove do destinacija u Irskoj i Velikoj Britaniji s manjih aerodroma u saveznim državama Njujork, Roud Ajland i Konektikat.

Odredišta uključuju gradovi poput Belfasta u Severnoj Irskoj, Corka, Dublina i Šenona u Irskoj, kao i Edinburga u Škotskoj.

"Ja plaćam ono što žellim, ti plaćaj ono što ti želiš. Ne plaćamo za ono što svi drugi plaćaju na letovima", rekao je predstavnik za medije Norvižna Anders Lindstrom o niskim cenama njegove kompanije.

U tu cenu neće biti uključen prtljag, hrana i piće, rezervacija sedišta, slušalice, ćebad i slične stvari. Norižan na svojoj internetskoj stranici upozorava kako će količina letova s tako niskim cenama biti ekstremno ograničena.

Usprkos tome, rast konkurencije na transatlantskim letovima uticala je i na druge evropske aviokompanije.

Britiš ervejz i IAG, vlasnik španske Iberije, takođe planiraju ove godine da pokrenu niskobudžetne letove preko Atlantika iz Barselone. Er Frans radi na osnivanju novog niskobudžetnog projekta nazvanog Bust, dok Lufthansa takve letove nudi preko svog projekta Eurovings.

Plan poslovne ekspanzije Norvižana već je doveo do više nego dvostruko većih prihoda od 2012. Prošle godine ta je kompanija zabeležila 16 odsto veći prihod, koja sada iznosi 3,12 milijardi dolara, te je naručila 260 novih Erbasovih i Boingovih aviona koji će joj biti isporučeni u idućim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: