Evo vam posao i dva jutra zemlje, samo dođite

Iako mnogi očajnički žele da se zaposle, neki drugi tako očajnički žele da nađu radnu snagu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

18:14

Evo vam posao i dva jutra zemlje, samo dođite
(Foto: Thinkstock.com)

Ta potraga je dobila sada i novu dimenziju. Nudi se i ono što se nikada pre nije nudilo – zemlja.

Prodavnica mešovite robe na jednom malom kanadskom ostrvu primila je na hiljade prijava za posao pošto je objavila oglas u kojem vlasnici nude dva jutra zemlje i posao svakome ko želi da se tamo preseli.

Oglas pod naslovom “Prelepom ostrvu su potrebni ljudi” objavila je na svom profilu na Fejsbuku prodavnica "Farmers doter kantri market" (Farmer’s Daughter Country Market) u malom gradu Vajkokomagu na ostrvu Kejp Briton.

U oglasu navode i da ne mogu da ponude mnogo novca, ali da imaju mnogo zemlje na raspolaganju. Na oglas se već prijavilo oko 3.500 ljudi, a uslov dobijanja dva jutra zemlje je rad u trgovini od minimum pet godina.

“Imamo unosan posao u samom srcu ostrva. Imamo potencijala, zemlju i poslove, ali nemamo ljude. Ako ste neko ko želi da ima mirniju svakodnevicu, možemo da vam pružimo odličan život...Ukoliko ste prijateljski nastrojeni, volite da pomažete, pozitivni ste i imate veštine u prehrambenoj industriji ili ugostiteljstvu, onda ste vi ti koje tražimo", piše u oglasu.

Dalje se navodi kako se populacija na ostrvu smanjuje, ali da svejedno ne žele korporativne poslove koji štete okolini.

Blumberg piše da je ovaj potez pokušaj da se primorska sela spasu od umiranja.

Nekada bogata ribarska sela sada broje stanovnike.

Peri Lok je među onim malobrojnim koji su ostali. Bio je gradonačelnik, sada vodi jednu energetsku kompaniju, a njegov sin je bio poslednji upisan učenik u gradu na istočnom obodu Kanade.

Nakon kolapsa ribarstva, pada cena nafte i ogromnog duga koji je napravila država, ribarska sela, kao što su ova, ostavljena su na milost i nemilost.

“To je kao bolest. Kada se zajednica zarazi, nema leka. Ili ćeš se razboleti i naučiti da živiš s tim ili ćeš umreti”, rekao je Lok.

Ova mesta su daleko od onog glamura koji predstavlja Toronto i njegove velike banke, Vankuver i njegove nekretnine, Kalgari i njegova nafta... Ipak, sada su smislili šansu da promene nešto. Da li će im i uspeti?
Foto: Thinkstock
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: