Svet

Petak, 13.05.2016.

09:11

Epl opet tone, i opet mu Alfabet uzima tron

Akcija Epla pala je na 90,03 dolara, odnosno na nivo na kojoj nije bila od juna 2014. godine.

Izvor: B92

Epl opet tone, i opet mu Alfabet uzima tron
Foto: Getty images

Vrednost Eplove deonice u konstantnom je padu već tri nedelje, a najnoviji udarac zadao im je jedan od njihovih partnera, glavni snabdevač procesorskih čipova, najavivši "vrlo lošu drugu polovinu 2016. godine".

To znači da bi moglo doći do problema u isporuci čipova za “ajfon” 7, u koji neki od investitora polažu najveće nade kada je reč o oporavku Epla u očima Volstrita, i do mogućeg produbljivanja krize.

Tako da Epl više nije najvrednija kompanija na svetu. Nakon pada prodajnih rezultata, problemi Epla kulminirali su kada je juče Alfabet, zauzeo poziciju kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Eplova tržišna vrednost trenutno je 493 milijardi dolara, dok je vrednost Alfabeta 498 milijardi.

Problemi Epla počeli krajem aprila kada su objavili prvi kvartalni pad prihoda od 2003. godine i još nešto gore- prodaja “ajfona” u tom kvartalu išla je lošije nego u istom kvartalu godinu ranije, što se nije dogodilo nikad u istoriji kompanije.

Alfabet je već jednom ove godine preskočio Epl, ali to nije dugo trajalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: