Plejstejšn vratio Soni na staze profita

Japanski elektronski gigant Soni je u protekloj godini uknjižio profit od 1,4 milijarde dolara, zahvaljujući snažnoj prodaji igračke konzole "plejstejšn".

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

16:56

Plejstejšn vratio Soni na staze profita
(Foto: Beta/AP)

U fiskalnoj godini zaključno sa martom 2016. godine, neto profit Sonija je iznosio 147,8 milijardi jena (1,4 milijarde dolara), čime je ostvaren zaokret u odnosu na gubitak od 126 milijardi jena iz prethodne fiskalne godine, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Profit iz poslovanja je u istom periodu učetvorostručen na 292,2 milijarde jena, iako je prodaja pala za 1,3 odsto.

Istovremeno, prodaja igračke konzole "plejstejšn 4", lansirane pre tri godine, dostigla je početkom januara cifru od 36 miliona prodatih konzola širom sveta.

Godišnja dobit Sonija, tek druga od globalne finansijske krize iz 2008. godine, mogla bi biti znak da su se stvari konačno promenile za Soni, ocenjuje AFP.

Soni, zajedno sa rivalskim kompanijama kao što su Panasonik i Šarp, pretrpeo je poteškoće u sektoru potrošačke elektronike, izgubivši takođe milijarde dolara u odeljenju za proizvodnju televizora u protekloj deceniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: