Bankari savetuju: Kupujte dolar, rublju i pesos

Vrednost dolara će u 2016. godini ojačati, inflacija u SAD će ubrzati, a meksička valuta pesos i ruska rublja će ostvariti skok, previđaju u Goldman Saksu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

09:16

Default images
(Foto: Beta/AP)

Iz tog razloga, američka banka preporučuje kupovinu američkog dolara, rublje i meksičkog pesosa, umesto južnoafričkog randa i čileanskog pesosa.

Prema projekcijama banke, dolar će u 2016. godini ojačati prema evru i jenu, nakon što je ove godine registrovao skok vrednosti prema svim svetskim valutama, što je, kako navodi "Blumberg", posledica politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i njenog približavanja podizanju kamatnih stopa.

Istovremeno, Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavile su da povećavaju obim monetarnih podsticaja.

Među idejama stratega "Goldmana Saksa" je i da će investitori kupovati američke obveznice koje su povezane sa inflacijom.

Prošle godine, ova njujorška banka je prognozirala da će evro pasti na 1,15 dolara u periodu od godinu dana, da bi potom u najvećem delu ove godine vrednost jedinstvene evropske valute bila ispod tog nivoa, i čak premašila predviđanja "Goldman Saksa", skližnuvši u martu na 12-godišnji minimum od 1,0458 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: