Cipras priznao: Ja sam rekao Varufakisu

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da je ovlastio svog bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa da kreira paralelni platni sistem u slučaju “grekzita”

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

11:22

Default images
Foto: Tanjug

Cipras je tako odgovorio na pitanja poslanika u grčkom paralmentu o tome da li je takav plan postojao i da li ga je on naložio.

Cipras je, međutim, negirao, da je njegova vlada imala “tajni plan” da Grčku izvede iz evro zone.

Cipras je potvrdio da je on ovlastio Varufakisa da napravi plan za nepredviđene situacije u slučaju da zemlja bude primorana da napusti evro i ocenio da je to obaveza odgovorne vlade.

“Mi nismo pravili ili imali plan da izvučemo državu iz evro zone, ali smo imali plan za slučaj hitne situacije. Ako su naši partneri i kreditori imali “grekzit” plan, zar nije trebalo da se mi kao vlada pripremimo za odbranu?”, upitao je Cipras poslanike.

Varufakis je ranije ove nedelje izazvao bes u Grčkoj priznajući da je u tajnosti pripremao upad u poreske kodove građana, kako bi napravio paralelni platni system zemlje u slučaju da Grčka bude primorana da napusti evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: