Saipem trpi, Rusi ih izbacili iz gasovoda

Italijanski Saipem, bivši podizvođač prvo za Južni tok a zatim za Turski tok trpi velike gubitke. Otpušta hiljade radnika jer su ruski partneri otkazali ugovor.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

12:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Gubici su posledica i antikorupcione istrage u Alžiru i pada cena nafte, javlja Dojče vele.

Broj radnih mesta, kojih u kompaniji ima ukupno 50.000, biće smanjen za 8.800 do 2017. godine.

U prvom polugodištu ove godine Saipem je otpisao 929 miliona evra, i operativni gubitak je bio 790 miliona evra. Za celu 2015. godinu kompanija prognozira neto gubitak od 800 miliona evra, a operativni gubitak (EBIT) oko 450 miliona evra.

Ranije je Saipem očekivao da će ove godine ostvariti neto dobit od 200 do 300 miliona evra, a operativne prihode od 500 do 700 miliona evra.

U naredne tri godine Saipem mora da uštedi 1,3 milijarde evra da bi u potpunosti ponovo postao konkurentan u osnovnoj delatnosti.

Međutim, ne zna se kada će ponovo početi da stižu narudžbine klijenata koji su osetno smanjili investicije zbog pada cena nafte.

Moskva je odustala od projekta izgradnje gasovoda Južni tok u decembru 2014. godine. Saipem, čijih 43 odsto akcija pripada italijanskoj naftnoj korporaciji Eni, bio je glavni podizvođač Južnog toka, podseća nemački radio.

Početkom jula operater Saut strim transport, koji je u vlasništvu Gasproma, raskinuo je ugovor sa Saipemom o izgradnji prve linije morskog dela gasovoda Turski tok. Ranije je Gasprom obustavio radove na istočnoj grani gasovoda Južni koridor, koji je prvobitno bio namenjen da doprema gas u Južni tok, a nakon odustajanja od tog projekta, u Turski tok.

Kako je početkom jula rekao ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, drugi radovi na projektu se nastavalju, a uskoro će Saut strim transport početi pregovore sa potencijalnim podizvođačima za postavljanje prve linije Turskog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: