Bild: Merkel mora da izbaci Grke

Nemački tabloid Bild objavio je plan od pet zahteva, koji bi, prema njihovom mišljenju, kancelarka Angela Merkel, morala danas da traži od Grčke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

14:47

Default images
Foto: Tanjug, AP

Uz fotogrfiju Merkelove sa šlemom na glavi, kao iz vremena "gvozdenog kancelara" Ota fon Bizmarka (1815-1898), tabliod piše da bi ona u Briselu trebalo da se bori za plan.

Prvi zahtev na listi je izlazak Grčke iz evrozone što pre i vraćanje drahmi, kako bi njihova privreda ponovo postala konkurentna.

Korist za Grčku od toga bi bila jer bi nova valuta masovno devalvirala prema evru, roba (na primer vino, masline, feta sir) mogli bi se prodati mnogo jeftinije u inostranstvu. Hotelski smeštaj bi bio jeftiniji. To bi unapredilo ekonomiju, donelo nova radna mesta i novi rast u srednjoročnom periodu.

Drugi na listi je zahtev da ne sme biti trećeg paketa pomoći za spas Grčke, a treći otpis dela dugovanja.

Poseban zahtev je i pružanje humanitarne pomoći Grčkoj, gde bi se ispoljila solidarnost naroda Evrope ukoliko bi trebalo pomoći da se prevaziđu nestašice u bolnicama na primer.

Kao peti tačka Bildovog plana za Grčku je pomoć u investicijama, gde bi Grčka kao članica EU mogla da za izgradnju infrastrukture računa na 35 milijardi evra do 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: