Grčka platila, stigao ultimatum

Evrozona je dala rok Grčkoj od svega šest radnih dana da dostavi izmenjenu listu reformi kako bi se postigao dogovor o novom paketu pomoći.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

12:40

Default images
Foto: Tanjug

Da je Grčkoj postavljen ultimatum objavio je grčki list Katimerini u danu kada je Grčka isplatila Međunarodnom monetarnom fondu oko 450 miliona evra dospelog duga.

Zamenik ministra finansija evrozone želi da dogovor o zajmu od 7,2 milijarde evra bude postignut na vreme za sastanak Evrogrupe 24. aprila, piše grčki list Katimerini, prenosi Rojters.

"Ultimatum od šest radnih dana dat je Grčkoj kako bi predstavila reforme prihvatljive kreditorima", navodi list.

Atina je podnela listu reformi na 26 strana, ali kreditori EU i MMF-a smatraju da je ona suviše optimistična u projekcijama prihoda i da izostavlja ključna pitanja penzija i tržišta rada, koja su najosetljivija za Ciprasovu levičarsku partiju Sirizu.

Grčka je danas isplatila MMF-u oko 450 miliona evra dospelog duga, što je obećala da će učiniti u roku, uprkos teškoj finansijskoj krizi.

Međunarodna zajednica je sumnjala da će Atina biti u stanju da danas vrati dug, što je izazvalo strahove da će Grčka utonuti u nelikvidnost i da će potom morati da napusti evrozonu.

Grčki zvaničnici su ove sedmice uveravali da će otplatiti ratu duga, kao i da će ispuniti sve druge finansijske obaveze, uključujući isplatu plata i penzija.

Grčka je od zemalja EU i MMF dobila pomoć od 240 milijardi evra kako bi izbegla bankrot, a od avgusta nije primila nikavu novčanu pomoć.

Vlasti se nadaju da će uskoro dobiti poslednju tranšu kredita od 7,2 milijardi evra i da bi odluka o tome mogla biti doneta na sastanku ministara zemalja evrozone 24. aprila u Letoniji.

Atina je u februaru uspela da dobije četvoromesecno produženje paketa kreditne podrške, pod uslovom da sprovede ekonomske reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: