Šta svetu donosi jeftina nafta?

Globalna ekonomija, od Sjedinjenih Američkih Država do Azije i Evrope, za koju su mnogi strahovali da posrće, sada je izgleda spremna za preporod.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

13:15

Default images
Foto: Freeimages.com

Na tome treba zahvaliti jeftinoj nafti koju SAD skladišti u velikim količinama kao i nižim kamatnim stopama, ocenjuju ekonomisti u anketi američke agencije Asošiejted pres.

Prema njihovim rečima, finansijska kriza u Evropi, tržište nekretnina i budžetska blokada kongresa u SAD više nisu pretnja kao što je to bio slučaj prošle godine, prenosi AP.

"Sjedinjene Države su u dobrom stanju, i dobijamo mnoštvo dobrih vesti iz Evrope. To je znak da globalna ekonomija dobija na zamahu", izjavio je glavni ekonomista konsultantske kompanije "IHS Global insajta", Nariman Behraveš.

Američki potrošači su, prema ocenama ekonomista, ohrabreni nižim cenama benzina, bumom zapošljavanja i dugo-očekivanim, ali i dalje skromnim, povećanjem plata za mnoge, dok bi njihova potrošnja mogla podupreti ovogodišnji privredni rast u SAD, kao i u inostranstvu.

Ekonomisti su prognozirali i da će američka centralna banka (Fed) verovatno u septembru početi sa podizanjem ključne kratkoročne kamatne stope sa istorijskog minimuma, dok bi od sredine ove godine do sredine naredne trebalo da usledi podizanje prosečne satnice za zaposlene u SAD za bar tri odsto.

Svetlije prognoze ekonomista za privredu Evrope zasnovane su delimično na benefitima od jeftinije nafte, ali na potcenjenom evru, koji bi, kako su rekli, mogao podstaći izvoz.

"Evrozona se oporavlja, a pad cena nafte i slaba valuta su bonus", izjavio je glavni ekonomista kompanije Ekšn ekonomiks, Majk Ingland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: