"Drzak predlog Baraka Obame"

Američki predsednik Barak Obama tražiće da se probiju ograničenja za domaću i odbrambenu potrošnju u predlogu budžeta za sledeću fiskalnu godinu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

12:15

Default images
Foto: Beta/AP

"Drzak" predlog predsednika SAD, kako ocenjuje agencija Asošiejtid pres, usledio je samo dva meseca posto su demokrate ubedljvo poražene na izborima i odražava novostečenu samouverenost Bele kuće kad je reč o ekonomiji.

Tim predlozima bi se poništili efekti opštih rezova u potrošnji koje su dogovorile demokrate i republikanci a potom Obama potpisao zakon.

Obamini saradnici veruju da će bolje ekonomske okolnosti dati predsedniku kredibilitet da bez ustručavanja progura svoje prioritete u potrošnji, uprkos stavu republikanava da vlada i dalje troši previše.

Federalni deficit, cene goriva i nezaposlenost padaju, dok raste podrška Obami koji je zauzeo borbeni stav i tvrdi da je vreme da se olabave oštre mere koje su pomogle izlasku privrede iz recesije.

Obamin predlog bi mogao dovesti republikance u nezgodan položaj, pošto se protive većoj potrošnji za obrazovanje ili zdravstvo, ali podržavaju veća izdavanja za odbranu, posebno zbog novih pretnji od terorističkih grupa. Republikanci su podeljeni i kako povećati te izdatke - jedni zagovaraju prosto ukidanje limita, dok drugi traže da se više daje na odbranu nauštrb socijalnih programa.

Predlažući da se za svaki dolar povećanja potrošnje na odbranu isti iznos izdvoji za ostale pograme, Obama je poručio republikancima da neće prihvatiti smanjenja u svojim prioritetima samo da bi više dao za bezbednosne programe.

U SAD se budžet za fiskalnu godinu koja ide od 1. oktobra, predlaže do proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: