Evo na šta Francuzi troše i koliko

Potrošnja po stanovniku u Francuskoj, bilo iz ličnog budžeta, bilo na teret javnih službi, 14 odsto je veća od proseka za Evropsku uniju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

13:03

Default images

To je pokazalo istraživanje francuskog Nacionalnog instituta za statistiku INSEE.

Prema ovom kriterijumu, Francuska je u nivou Danske i Velike Britanije, ali osetno ispod Luksemburga i Nemačke, gde je privatna potrošnja 38 i 23 odsto iznad evropskog proseka, respektivno.

Posmatrano po sektorima, Francuzi više od ostalih Evropljana troše za stanovanje (+26 odsto), za hranu (+16 odsto), za prevoz (+26 odsto) i za zdravlje (+14 odsto), a manje za odevanje (-7,0 odsto), prenosi francuski list Figaro.

Samo u segmentu energije, potrošnja domaćinstava u Francuskoj prelazi 23 odsto evropski prosek, prema +12 odsto u Nemačkoj. U Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji potrošnja energije manja je od proseka 4,0, 20 i 30 odsto, respektivno, što se objašnjava povoljnijim klimatskim uslovima.

Što se tiče potrošnje na ime zaštite zdravlja i za obrazovanje-zabavu-kulturu, u Francuskoj je ona veća 10 odsto u odnosu na prosečnu u EU. Kako INSEE naglašava, ovaj vid potrošnje u Francuskoj karakteriše visok udeo zajednice. Tako, 90 odsto troškova za obrazovanje pokriva država (evropski prosek je 88 odsto), za zdravstvenu zaštitu 77 odsto (evropski prosek 75 odsto ) i za zabavu i kulturu 22 odsto (prosek je 17 odsto).

Globalno, cene dobara i usluga u Francuskoj su devet odsto iznad prosečnih za EU, na približnom nivou kao u Holandiji i Belgiji. U poređenju s Nemačkom, veće su u proseku jedan odsto. Naročito su u odnosu na evropski prosek više u oblasti obrazovanja (+19 odsto), zdravstva (+15 odsto) i stanovanja (+12 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: