Evropljani kraljevi poreskih rajeva

Oko 7.600 milijardi dolara, ili osam odsto bogatstva na globalnom nivou drže pojedinci u zonama poreskog raja.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

12:10

Default images

Istovremeno, države zbog ovog fenomena gube godišnje oko 190 milijardi dolara budžetskih prihoda, otkrila je studija koju objavljuje Žurnal privrednih perspektiva (Journal Of Economic Perspectives).

Prednjače Evropljani s nekih 2.600 milijardi dolara koje drže u državama labavije poreske politike i zagarantovane tajnosti, a iza njih su stanovnici Azije sa 1.300 milijardi dolara, prenosi švajcarski list 20 minit.

Treću i četvrtu poziciju zauzimaju Amerikanci i stanovnici zemalja Golfskog zaliva, sa 1.200 i 700 milijardi dolara, respektivno.

Istraživanje je uzelo u obzir samo finansijsku aktivu a ne i pokretna ili nepokretna dobra, koja se, takođe, često sklanjaju u države s povoljnijom fiskalnom politikom.

Iako je jasno da je bogatstvo koje se drži u "ofšor" zonama u porastu, ipak glavni problem dolazi od utaje poreza, naglašava se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: