"Cigarete bez imena napad na brend"

Proizvođači cigareta iz Severne Karoline strahuju od moguće odluke Francuske i Irske da cigarete budu prodavane u jednoobraznom, neutralnom pakovanju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

09:12

Default images

Guverner Severne Karoline uputio je pisma zvaničnicima Francuske i Irske u kojima je naveo da bi proizvođačima duvana iz te američke savezne države bila naneta šteta ako bi te dve zemlje usvojile predlog da cigarete budu prodavane u jednoobraznom, neutralnom pakovanju.

Guverner Pet Mekkrori uputio je pismo francuskom ambasadoru Žeraru Arou, u kojem je ocenio da postoji malo dokaza da bi bezlično pakovanje odvratilo pušače.

U sličnom pismu irskim zvaničnicima, Mekkrori je uporedio duvanske brendove iz Severne Karoline sa čuvenim francuskim i irskim vinogradima, pivarama i destilerijama alkohola.

"Zakoni o neutralnom pakovanju su direktni napad na intelektualnu svojinu i brendove", naveo je guverner.

"Zamislite kada bi SAD zatražile od Ginisa da ukloni svoj univerzalno prepoznatljiv brend i da bude prodavan isključivo kao pivo, da Džejmison nosi samo etiketu viski, a Bejlis etiketu liker", naveo je Mekrori u pismu ambasadorki Irske En Enderson.

Francuski zakon o uvođenju jednoobraznih pakovanja cigareta do 2016. godine, trebalo bi sledeće godine da se nađe u parlamentu.

Plan vlade uključuje mere koje bi primorale proizvođače duvana da cigarete prodaju u pakovanjima iste veličine, boje i fonta. Na pakovanju bi pisao i naziv brenda cigareta, ali na malom mestu na pakovanju.

Irska razmatra sličan zakon kojim bi zabranila logotipe i boje na pakovanjima cigareta.

Australija je prva uvela takav zakon, još 2012. i u toj zemlji su pakovanja cigareta jednoobrazna, ujednočene braon boje i sa velikim upozorenjima o štetnosti pušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: