Gasprom: Južni tok poskupljuje 45%

Gradnja gasovoda Južni tok znatno će poskupeti. Deo cevovoda pod Crnim morem koštaće 14 milijardi evra, a kopneni deo preko Evrope 9,5 milijardi, pišu Novosti.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

09:09

Default images

Tu novu cenu je potvrdio Aleksandar Ivanikov, jedan od rukovodioca finansijskog odeljenja Gasproma.

Ranije se u Gaspromu govorilo da će morska deonica gasovoda koštati oko 10 milijardi evra, a kopnena 6,6 milijardi evra. Tako ispada da će ove dve deonice Južnog toka biti skuplje 41,6 odsto u odnosu na prvobitno planiranu cenu.

Zašto je došlo do tako velikog poskupljenja gasovoda, u Gaspromu nisu hteli da komentarišu.

Još prošle godine u decembru u Gaspromu su izjavljivali da je poskupela gradnja tog gasovoda kroz Rusiju za čak 45 odsto. Kasnije je bilo rečeno da će gradnja kraka kroz Srbiju umesto 1,7 milijardi evra koštati 2,1 milijardu evra.

Kad se sada saberu svi troškovi Južnog toka, od cevovoda i gasnih pumpi kroz Rusiju do krajnje stanice u Evropi, iznose 40 milijardi evra, što je 45 odsto više od prvobitno planirane cene izgradnje.

Interesantno je da su u septembru u Gaspromu tvrdili da se planirana cena morskog dela gasovoda neće menjati. Međutim sada se govori o znatnim poskupljenjima.

Prva dva cevovoda koja bi trebalo da postave italijanski Saipem i švajcarska Alseas ukupno će koštati šest milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: