"Rusija je na ivici recesije"

Vlada Rusije je prepolovila svoje predviđanje rasta BDP-a za 2015. godinu sa dva na jedan odsto, izjavio je jedan ruski zvaničnik.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

13:43

Default images

Istovremeno, ruska vlada je podigla prognozu inflacije zbog ukrajinske krize i sankcija koje su usledile.

Vlada je za ovu godinu zadržala prethodnu prognozu rasta BDP od 0,5 odsto, mada se nadala da će biti veća, dok letos Zapad nije uveo nove sankcije protiv ruske privrede, rekao je zvaničnik zadužen za prognoze u ruskom Ministarstvu prvirede Oleg Zasov.

"Nadali smo se da će ponovo krenuti investicije, posebno u privatnom sektoru, ali smo videli da su se pooštrili uslovi pozajmljivanja na stranom tržištu, a uvedene su i nove sankcije", rekao je on, prenose ruske agencije. "Privreda je na ivici recesije" dodao je Zasov.

Zasov je rekao i da će uzvratni embargo koji je Rusija uvela za veći deo američkih i evropskih prehrambenih proizvoda, kao odgovor na sankcije Zapada, uticati na rast inflacije u Rusiji na iznad sedam odsto.

On je procenio da će ruski embargo uticati na rast cena u zemlji od oko jednog procentnog poena.

Rusko ministarstvo privrede je prognoziralo rast potrošačkih cena od šest odsto ove godine, a sada je prognoza 7 do 7,5 odsto. Za 2015. godinu sada se predviđa rast cena od 6,5 odsto, a prethodno prognozirani rast je bio pet odsto.

Dok je prvih godina mandata predsednika Vldimira Putina, početkom prošle decenije, stopa privrednog rasta bila između sedam i osam odsto zahvaljujući rastu cene nafte, Rusija je poslednjih godina zabeležila usporavanje svoje privrede i pre ukrajinske krize, navodi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: