Svet

Utorak, 04.03.2014.

16:42

"Pomoći ćemo Ukrajini da plati gas"

Evropska unija će pomoći Ukrajini da isplati Rusiji dve milijarde dolara koliko duguje ruskom gigantu "Gaspromu", rekao je komesar za energetiku Ginter Etinger.

Izvor: Tanjug

Default images

"Otplata preostalih dugova Ukrajine zauzima visoko mesto u planu za paket pomoći Ukrajini koji priprema Evropska komisija, a koji će, kako se očekuje, sutra biti usvojen", izjavio je Etinger, a prenosi AP.

Evropska komisija će sutra izneti plan o paketu pomoći vrednom više od milijardu evra za posustalu ukrajinsku privredu, dan pre nego što će se lideri EU okupiti na samitu posvećenom situaciji u Ukrajini.

Neimenovani portparol Evropske komisije saopštio je danas da je zakazan sastanak na kojem će biti odobrene mere pomoći Ukrajini u finansijskom haosu koji su izazvali tromesečni politički nemiri u toj zemlji, navodi francuska agencija.

Brisel je ranije ponudio Ukrajini 610 miliona evra u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini i političkom pridruživanju, koji je odbacio sada svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u korist bližih veza sa Rusijom.

Evropska komisija nije otkrila detalje paketa pomoći koji priprema, ali mediji navode da bi 28-člani blok mogao da izdvoji dodatnih 500 miliona evra u trenutku kada se Zapad sukobljava sa Rusijom u stilu hladnog rata.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razmatra nekoliko opcija, koje će, verovatno, biti deo šireg paketa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Evropska komisija je juče poslala delegaciju eksperata u Kijev da procene finansijske potrebe te zemlje, a evropski ekonomisti će raditi zajedno sa ekspertima MMF koji će danas, kako se očekuje, posetiti Ukrajinu. Ranije danas i SAD su obećale Ukrajini milijardu dolara pomoći kroz kreditne garancije.

Ministri finansija zemalja članica G7 su, takođe, izrazili rešenost da podrže posustalu ekonomiju Ukrajine, pod uslovom da ta zemlja pristane na ekonomske reforme koje zahteve MMF.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk sastaće se u četvrtak u Briselu sa liderima Evropske unije, uoči samita koji će istog dana biti održan o situaciji u Ukrajini, najavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: