Japan vs. Bitkoin: Otišlo predaleko

Regulativa za digitalnu valutu bitkoin treablo bi da bude rezultat međunarodne saradnje kako bi se izbegle eventualne rupe u zakonima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

19:09

Default images

S obzirom na ovonedeljno zatvaranje najveće platforme za trgovanje bitkoinom MtGox, čije je sedište u Tokiju, pomoćnik japanskog ministra finansija Điro Aiči je upozorio da će japansko ministarstvo po potrebi reagovati na problem nakon što utvrde šta se tačno dogodilo.

"Nije u pitanju samo ministarstvo finansija, već i mnoge druge agencije" , kazao je japanski zvaničnik na konferenciji za novinare .

"Što se pak tiče njegovog pravnog statusa, pod japanskom jurisdikcijom su valute one kovanice i novčanice koje izdaje japanska centralna banka" , podseća on.

"U najmanju ruku možemo reći da bitkoin nije valuta " , dodaje.

Sajt MtGox ugašena je ove nedelje a kompanija je već početkom februara obustavila isplate digitalne valute korisnicima zbog učestalih provala u njene digitalne novčanike.

U međuvremenu je bloger Rajan Selkis na objavio dokument pod naslovom "MtGoxova krizna strattegija". Prema njegovim rečima dokument je sastavila konsultantska kompanija Mandal sa sedištem u Tokiju u saradnji sa izvršnim direktorom MtGoxa Markom Karpelesom. U dokumentu se navodi da je MtGox u višegodišnjim neprimećenim krađama izgubio vervatno preko 744.400 bitkoina. To je, oko 400 miliona dolara, ako računamo po današnjem kursu, kada je bitkoin vredeo 550 dolara.

U kriznom planu MtGoxu je predloženo da smanji finansijske obaveze, ugasi sajt na mesec dana i restartuje sve kanale na društvenim mrežama, uz paralelnu promenu imena i angažovanje novog izvršnog direktora. U finansijskom izveštaju u sklopu plana navodi se takođe da bi MtGox u finansijskoj godini do kraja marta trebalo da ostvari neto dobit od dva miliona dolara, što bi bilo sedam puta više nego u prošloj finansijskoj godini.

Prema raspoloživim podacima, MtGox je prošle godine 600.000 klijenata, od toga je 30 odsto klijena bilo iz SAD , 10 odsto iz Velike Britanije dok ih je iz Japana bilo samo 300.

Budući da je većina korisnika iz inostranstva , veća je verovatnoća da će se eventualni spor voditi u SAD - u nego u Japanu, spekulišu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: