Kinez izmislio banku u Americi

Kineski trgovac pirinčem Lin Čanping izmislio je banku u Americi i još rekao da ju je kupio za 60 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

20:19

Default images

Malo poznati preduzetnik proslavio se januara kada su državni mediji preneli da je preuzeo rukovodstvo Atlantikom, bankom u americkoj državi Delaver.

Neprevazidjena kupovina donela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim".

Kako je rekao, Lin je dve godine ugovarao kupovinu Atlantik banke u Delaveru koja je 2008. bankrotirala u finansijskoj krizi, posle 85 godina postojanja. Vodili su je Jevreji - za koje Kinezi veruju da poseduju izvanredne preduzetničke vestine.

Njeno ime je, kako je rekao, promenio u HSBC Federejšen konzorcijum, čime joj je dao dobar prizvuk, sličan imenu svetskog gigantg HSBC Holdings, dobro poznatog kineskoj javnosti.

U banku je navodno uloženo 40 miliona dolara.

Linova priča je privukla toliku pažnju, da su novinari upoznati sa američkim bankarskim propisima ispitali legitimitet njegovih tvrdnji - i ustanovili da on ne samo da banku nije kupio, već da ona ne postoji.

Kupovina je imala poseban značaj jer je istovremeno služila kao simbol ekonomskog rasta Kine, a propadanja SAD.

U glavnim državnim novinama Pipols dejli, Lin je opisan kao oštrouman i vredan preduzetnik koji je, kao mladić prodavao dugmad, kasnije kupio rudnik bakra i zlata u Gani, i ulagao u trgovinu pirinčom u Kini. Njegov takav profil je i dalje na internetu. Lin (41) je početkom juna zatvoren zbog prevare, a položaj mu je oduzet i predat državnoj upravi.

Njegov nagli uspon i pad ilustruju koliko se u Kini razvilo lažiranje - od kopiranja proizvoda, do celih institucija i karijera. Prošle godine, zvaničnici su našli pet lažnih prodavnica američke kompjuterske firme Epl (Apple) u jugoistočnom gradu Kunming.

Prodavnice su u potpunosti imitirale američke, sa sve krivudavim stepeništem i osobljem u plavim majicama. Početkom ovog meseca, domaći mediji u istočnoj provinciji Šandong razotkrili su lažni niverzitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: