Meksikanci idu kući, zbogom Americi

Točak istorije se okreće. Meksikanci koji su proteklih decenija ilegalno stigli u Ameriku masovno se vraćaju u svoju otadžbinu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

00:10

Default images

Zbog finansijske krize u kojoj se nalazi ceo svet, pa i Amerika, Meksikanci ponovo prelaze reku Rio Grande, ali sada u suprotnom smeru.

Od 2008, kad je počeo ekonomski sunovrat SAD, više od 300.000 ilegalnih imigranata iz Meksika vratilo se iz SAD u svoju otadžbinu.

Kako objašnjavaju analitičari, razlog zbog kojeg Meksikanci masovno napuštaju SAD je jednostavan. Amerika je pogođena ekonomskom krizom i nije više "obećana zemlja". S druge strane, Meksiko poslednjih godina beleži veliki ekonomski rast.

"Veliki ekonomski uspeh Meksika privlači sve veći broj stranih investitora, poput Folksvagena i Nisana. Te kompanije su uložile na stotine miliona dolara u otvaranje fabrika, koje sada plasiraju svoje proizvode širom sveta. Meksikanci su uvideli da je lakše doći do posla u njihovoj otadžbini nego u severnom susedu", objašnjavaju analitičari.

Njihove reči potvrđuju i brojke. Naime, stopa nezaposlenosti u Meksiku je 4,9 odsto, dok je u Americi čak 9,4 procenata. Privredni rast Meksika je u poslednje dve godine 8,3 odsto, dok je u njihovom severnom susedu skoro dvostruko manji. Od 2008. godine, kad je počeo ekonomski sunovrat SAD, više od 300.000 ilegalnih imigranata vratilo se iz SAD, uglavnom Kalifornije, Novog Meksika i Arizone u Meksiko.

Bez obzira na lošu reputaciju zbog ogromne korupcije u zemlji i rata protiv droge u kojem je za šest godina nastradalo 50.000 ljudi, Meksiko je uspeo da umnoži svoja izvozna tržišta zahvaljujući raznovrsnim komercijalnim sporazumima o slobodnoj trgovinskoj razmeni sa Severnom Amerikom.

Meksiko danas ima veću spoljnotrgovinsku razmenu nego Argentina i Brazil. Prema procenama Dojče banke iz marta ove godine, Meksiko, Indonezija i Južna Koreja novi su motori svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: