Ponedeljak, 18.06.2012.

00:10

Meksikanci idu kući, zbogom Americi

Točak istorije se okreće. Meksikanci koji su proteklih decenija ilegalno stigli u Ameriku masovno se vraćaju u svoju otadžbinu.

Izvor: Press

Meksikanci idu kuæi, zbogom Americi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Sasha

pre 11 godina

Zivim u Arizoni , I voleo bih da dam samo nekoliko cinjenica. U Americi sada trenutno zivi oko 22000000 do 24000000 miliona ILEGALNIH Mexikanaca. Ovi brojevi su nezavisno proglaseni iz razlicitih univerziteta. Da gospodo to su milioni nije greska. Drzava USA government je dao brojku od 12000000, koja je znatno manja Ali je to liberalni broj. Opet to je kao jedna I pola do tri Srbije.

B

pre 11 godina

Sta vi pisete ovde pa to je smesno.300 000 meksikanaca se vratilo u mexico.To je isto kao da je Beograd napustilo 100 ljudi u procentima(neprimetno).Sto nenapisete koliko ih ulazi u SAD godisnje.Meksosi rade u SAD za 6-7$ satnicu tezak minimalac a srbi rade za 2-3 puta vece pare.Srbija je za Mexico teski standard a po vama mi bi bili sila za SAD.

ФР

pre 11 godina

Није вест да се Мексиканци враћају у Мексико. Вест ће бити да Американци претрчавају преко границе да би илегално боравили и радили у Мексику. Е то јавите када се деси (мало морген) - или барем јавите када почну да пливају до Кубе. Досад је све ово било у једном смеру.

wwww

pre 11 godina

pa sad, nesto nisam siguran da je ova vest tacna. bio sam prosle godine u meksiku i nesto nisam video taj sjaj i luksuz, tj. napredak. da ne bude zabune, bio sam i pre desetak godina kad sam sljakao na kruzerima pa mogu da uporedim situaciju. manje-vise sve je isto, lepo, sareno, raznoliko, opasno, prljavo i bedno. sve zavisi od mesta do mesta ali tu je to negde. za strance je prilicno nesigurno ali zaista ima sta da se vidi a klopa odlicna i jeftina.

Igor72

pre 11 godina

Mladji brat mi je u Meksiku vec par godina,placa stan ali i ok placen.Neradi na poslu koji zahteva akademsko obrazovanje.Nije prezadovoljan,ali ni nezadovoljan...

¡Qué viva México, cabrón!

pre 11 godina

Iz prve ruke: México City je sjajno mesto za zivot. I pored svega, i dalje je bezbedniji od vecine gradova u SAD, ima 1000 puta vise kulture, to je grad sa najvise muzeja na svetu, metro je dobar, ima puno zelenila, nocni zivot je sjajan, na samo 30ak kilometara imate nacionalni park... Ne bih ga menjao ni za jedan grad u SADu (a video sam ih dosta). Ako imate zavrsen fakultet i nesto radnog iskustva ovde mozete vrlo lako naci posao sa platom od 30-35.000 pesosa (oko 2000-2.500 dolara), a kasnije mozete zaraditi i vise od toga. Jedino je komplikovano to sto ima malo godisnjeg odmora, ali ima puno praznika koji se spajaju sa vikendima, pa se to nekako nadoknadi.

Vidim da je puno zemljaka postalo veci Gringo nego sami Gringosi, pa ostavljaju potcenjivacke komentare o Meksikancima ovde. Samo da znate da su i Gringosi preplavili nuestro México lindo, ako im kuci toliko bolje, zasto onda dolaze ovde?

COMING HOME

pre 11 godina

Daj boze da se svi emigranti koji su zadnjih decenija preplavili SAD,sto pre vrate kuci,ukljucujuci i Kineze i oniu pravoslavnu bracu iz BRAJTON Beach-a..pa neka lepo sami sebi prodaju raznorazne praskove i hemije,kinezi neka se oblace u svoje majice,patike i ostalo njesra,a Brajtonci neka sljemaju Vosu na njenom izvoru.

Pravi ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.
(Ekonomista, 18. jun 2012 09:19)
ne treba Mexikancima 30% da bi ih prestigli.30% im treba da bi imali jednaku vrednost povecanja.A da bi ih pestigli na duze staze dovoljno je da imaju bilo koji rast koji je veci od americkog

Miskocije

pre 11 godina

Amerika je velika .... u svakom smislu. To je cini izuzetno inertnom i sve promene uzmu daleko vise vremena da se pokazu. Nece ona propasti "preko noci". Medjutim cinjenica je da je Amerika kao ekonomska sila propala i da je u ekonomskom vrtlogu koji je polako ali sigurno vuce ka dnu. Zbog svoje urodjene inertnosti to je spor proces i nije tako ocigledan kao na primer slucaj Grcke.
Od osamdesetih kada sam otisao za Ameriku, do 2011 kada sam se VRATIO u Srbiju, nikada gore nije bilo u Americi. Predvidjam da nece doci do stalnih promena na bolje sledecih najmanje 5 a verovatnije 10+ godina i to samo i samo ako ne dodje do fundamentalnih ekonomsko politickih promena.

@Nemanja Tacno je da je standard zivota u Americi daleko visi nego na primer u Srbiji, ali je u konstantnom padu bez izgleda za bolje u skorijoj buducnosti. A licno znam veliki broj Srba koji su se vratili a dobar deo onih koji se ne vracaju je jednostavno "ukopano do grla" u sistem i vrlo im je tesko iscupati se.

nikola

pre 11 godina

Zanimljivo, pre par dana ste postavili ovakav clanak "Vašington -- Iako Amerikanci gunđaju zbog stanja ekonomije, SAD su i dalje oaza stabilnost. Samo u prva tri meseca 2012. prispelo 28,7 milijardi dolara stranih investicija."

Rale

pre 11 godina

Pa dobro, ovim tempom će se svi meksički ilegalci iseliti iz SAD u narednih 50 godina. Ostalo je ih je još svega nešto više od 6 miliona.

kataklizma zurnalizma

pre 11 godina

novinari su cudo
do sada je japan bankrotirao, francuska i nemacka samo sto nisu zaratili, a grcka je samo ovog meseca 10x bankrotirala

kad nema pravih vesti moze i ovako zar ne?

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Americi je bilo super sa "ilegalnim" Meksikancima.
Dobijali su usluge & hranu po manjim cenama.
Meksikanci su morali da koriste krivotvorene brojeve socijalnog, na osnovu kojih nikako nisu mogli da dobiju penziju gde je provera ozbiljnija.
Tako da je par miliona ilegalaca uplaćivalo kintu u američki ekvivalent PIO fonda a da iz njega nikad neće povlačiti sredstva. Uplaćivali su za osiguranje od nezaposlenosti koje nikada neće povući.
Ali Američka privreda se raspada, političari su u džepovima sponzora, i ništa se neće uraditi povodom toga.
Naravno pre nego mi Srbi počnemo likovati nad njihovom sudbinom, valjalo bi osvrnuti se i pogledati gde mi živimo.

el Nino

pre 11 godina

Kako ono kazu sve je moguće, zamislite sad ovo. Meksička pogranična policija uhapsila 743 građanina SAD u pokušaju da ilegalno uđu u Mexico u potrazi za radnim mestom. Isti će već sutra biti vraćeni u SAD.

ztodor

pre 11 godina

Pa sta ako je plata manja i troskovi su manji. Na kraju su as svojim narodom zemljom, jezikom a najvise mentinalitetom. Tezak je zivot kada te u tudjoj zemkji gledaju kao gradjanina nizeg reda, a ti kada setas ulicom osetis da si samo pola sebe. Srecno im bilo. Kako bih voleo da si to i kod nas desi. Lepo je imati para, ali ih ja ovde nigde potrosim tako lepo kao u Beograd.
Pozdrav iz Kanade svima.
Zoran

Strogg

pre 11 godina

Ova vest je tačna,verujte! Broj plantaža u Mexiku raste linearno iz godine u godinu. Verovali ili ne, nadnice su iste kao u USA! Sve manji broj porodica u Kaliforniji može sebi da priušti tročlanu poslugu ili farme u Texasu da uposle radnu snagu po bagatelnim nadnicama! Farme i plantaže bankrotiraju u velikom broju (bila je raportaža na FOX News) pošto je potrošnja drastično opala.Na primer, potražnja za nečim što se zove Frozen concentrated orange juice (šta god to bilo) je opala za 30% i to ih je izgleda pogodilo! Svuda je izgleda ***** pa čak i u najjačoj poljoprivredi na svetu!

glen

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?
(vuk79, 18. jun 2012 04:04)
Nije budalaština. Postoji nešto što se zove "barijera odlaska" ili "barijera ostanka". I većina Srba ne bi išla u inostranstvo za platu od 3.000 eur ako kući može da sigurno radi za 800-1.000 eur. Drugo, to košenje trave u Americi nije više tako unosno kao pre. Treće, Meksikanci su veoma ponosan narod i institucionalno ponižavanje kojem ih je pogotovo izložila vlast Georgea Busha je dodatan faktor. A ilegalni imigranti su 2006. proglasili štrajk na dva dana i SAD je bukvalno stala... Granica sa SAD će i dalje biti "nemirna", ali sa sve manje Meksikanaca, a više imigranata iz trećih zemalja (ostalih zemalja Latinske Amerike i drugih). Da li se Amerikancima isplati da grade onakve kineske zidove i prave parade sa emisijama na Discoveryju, to je već pitanje poimanja sveta oko sebe. Ameri su se mnogo uljuljkali, a stvari se u svetu ipak menjaju.

naim

pre 11 godina

ameri su pametni, nasli su put kako da se odreknu imigranta tako da je pao dolar i sada to nije dobro za druge a ionako import je jaci. Eto to

drasko

pre 11 godina

Posle ove nebulozne price ide ova vest: Srbija. Na telefonskoj sednici Vlada Srbije odobrila hitnu pomoc Americi u brasnu, ulju i seceru ka deo paketa pomoci nekada prijateljskom narodu USA koji grca pod teretom recesije.

Nemanja

pre 11 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali ta ista USA ce po standardima i velicini plate biti ispred vecine drzava , a kamoli Mexica... Da mozda nece i Srbi poceti da se vracaju iz USA ? Ne budimo smesni...

Ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.

Goran

pre 11 godina

redje dolaze, a masovno odlaze.
Americki san za Mexicane je zavrsen. Posla nema u Californiji, stanje nije najbolje.
Ocekujemo i da bude jos gore. Drzava California je bankrot i vreme je da se brise odavde .
Pozdrav.
Goran,
LA, Calif.

aca

pre 11 godina

Nije plata merilo uspešnosti u životu, već koliko si zadovoljan životom kojim živiš.

Džaba i astronomska plata ako ni sa njom ne možeš da zadovoljiš svoje potrebe.

Verujem da je ovim meksikancima daleko bolje da se vrate kući i budu svoji na svome. Visina plate nije presudna, jer u Meksiku će im troškovi biti verovatno daleko niži nego u Americi, a verovatno će biti i u mnogo boljem socijalnom položaju. To su ljudi koji su stavili prst na čelo i procenili šta im se više isplati. Ne srljaju oni tek tako.

AMIGOS

pre 11 godina

B-92 ima tacnu informaciju o propasti USA. Ja sam Amigos Morecacos Lopez i radim u Sn Diego nedaleko od granice USA - Meksiko, vidim da svaki dan Costa Guardija (obalska straza) i CPU i SPB policija vracaju meksikance u vecim grupama nazad u Meksiko, ali nikad u vecoj grupi od 20 zbog bojazni, da ce im veca grupa izmaci kontroli policije. Ta ista Policija i Obalska straza potrose 1/12 budzeta za Odbranu i Bezbednost na sveznom nivou + koliko jos potrosi DEA i FBI se nezna !??

Montekia

pre 11 godina

http://southparkstudios-intl.mtvnimages.com/shared/sps/images/shows/southpark/vertical_video/season_15/sp_1509_10.jpg?width=480

Evo zasto se vracaju. Ko razume shvatice :D

SAU

pre 11 godina

Ovde su svi u pravu,niti je Meksiko blizu USA,niti je USA ono sto je
bila,"obecana zemlja"! No,nas narod je podeljen,neki velicaju Ruse,
USA,EU,a drugi ih srozavaju totalno! Po pravilu svi imaju po malo
pravo!Iskreno nikada ne bih menjao EU za USA,znam to iz iskustva!

Kasiopis

pre 11 godina

Isto toliko i vise Albanaca koji su bili na "privremenom" radu u Grckoj, prvi su ostali bez posla i automatski morali da spakuju kofere... Nista neobicno kada se znaju neka pravila...

nebojsa

pre 11 godina

ja zivim u san diegu i odgovorno tvrdim da ovo nema veze s mozgom....... ko zna ko je izvukao neki podatak iz konteksta i zbog cega i sta je hteo da nam kaze a vi mrtvi ladni objavite..... do sutra bih mogao da vam objasnjavam koliko je BESMISLENO to sve sto ste napisali...

Branko S.

pre 11 godina

Koda bre vi folirate?U USA zivi preko 20 miliona Latino-Amerikanaca.Podatak da se vraca 300.000 je kap u vodi okeana!Vracaju se uglavnom stariji koji su stekli socijalnu penziju (oko $800 u proseku),koji su itekako dobri za Meksiko.Eacno je da Meksiko dozivljava boljitak u ekonomiji,i da ekonomska kriza pogadja USA,ali ekonomski porast za nekih 4% u odnosu na Ameriku nije ni priblizan ukupnom bruto produktu jedne od najbogatijih zemalja u svetu sto i jeste USA!Prestanite sa negativnom propagandom prema USA,bolje pogledajte u svoje dvoriste!!!
U Srbiji mladi ne maju posla, ako i imaju rade za mesecnu mizeriju koju americka deca zarade za nedelju dana radeci u Meku ili Volgrinsu,tokom skolskog raspusta!Zato nasa omladina listom bezi iz Srbije!
Ali,da komsiji crkne krava - vec poznato.Za propast USA ce te dosta pricekati bar ne u nasem zivotu!Verujte,mladi meksikanci rodjeni ovde nece nikad napustiti USA pogotovo ne sada kad im je dozvoljeno skolovanje i zabrana o deportaciji!

Donde esta la Carne?

pre 11 godina

Za vasu informaciju, VW je prosle godine prebacio proizvodnju iz Meksika u novu fabriku u Tenesiju (Chatanooga). Jedan od razloga zasto se deo imigranata vraca nazad je taj sto je americka vlada poostrila kontrolu izdavanja za socijalnu pomoc, tj. vise nema dzabalebarenja na socijalnim programima kao npr. "Section 8" program i slicnie stvari kojima se Latino populacija obilato koristila, drugi razlog je sto je dosta ljudi (ne samo Meksikanaca) potrosilo "sledovanje" od 90 sedmica pomoci koji svakome sleduje nakon gubitka posla, a zbog krize novi posao se tesko nalazi, pogotovu "blue-colar" poslovi koje po prvi put nakon vise decenija WASP amerikanci su ponovo spremni da rade tako da Meksikancima ne ostaje puno izbora -- u Meksiku (kao i u Srbiji) je zivot na ivci siromastva puno kvalitetniji nego u Americi i to je cinjenica isto kao sto je i cinjenica da je u Americi kvalitet zivota srednje klase bolji nego u Meksiku.

P.S.
Mislim da slika odgovara vesti

baki

pre 11 godina

Ljudi, pa vi ste pali sa Marsa. Ne znam sa kakvim podacima raspolazete, ali mi se ovi cine vrlo problematicni. Da li znate da u Meksiku velika vecina ljudi jedva prezivljava od danas do sutra, bukvalno. Stopa kriminala jedna od najvecih na svetu. I to ne pricam o 90-im u Beogradu, to je bila pravna drzava u odnosu na Meksiko Siti ovih dana. Onih 2-3% koji rade za strane kompanije imaju licne telohranitelje, deca su im pod stalnim nadzorom, 24x7. Broj kidnapovane dece najveci na svetu, od kojih mnoga (kada porodica nema dovoljno para za otkup) zavrse na ulici baveci se prostitucijom. LJudi, Meksiko nije Akapulko, Kankun (mada i tamo svako malo po neki turista bude ubijen), to je jedna od najperfidnijih sprega izmedju kriminala i drzave. Opet kazem, ni blizu onog raja koji smo imali u Srbiji 90-ih (u nasu korist).

E svasta cu procitati na ovom sajtu.

Baki (ziveo tamo 2 godine)

PS Uostalom, Kina i Indija dozivljavaju ekonomsku eksploziju u zadnjih 10 godina pa velika vecina ljudi radi za mesecne plate od $5. Bez tekuce vode i kanalizacije. Televizije. I sta kazete, vracaju se? E opet ne mogu da se nacudim na kojoj planeti zivite...

vuk79

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?

vuk79

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?

Branko S.

pre 11 godina

Koda bre vi folirate?U USA zivi preko 20 miliona Latino-Amerikanaca.Podatak da se vraca 300.000 je kap u vodi okeana!Vracaju se uglavnom stariji koji su stekli socijalnu penziju (oko $800 u proseku),koji su itekako dobri za Meksiko.Eacno je da Meksiko dozivljava boljitak u ekonomiji,i da ekonomska kriza pogadja USA,ali ekonomski porast za nekih 4% u odnosu na Ameriku nije ni priblizan ukupnom bruto produktu jedne od najbogatijih zemalja u svetu sto i jeste USA!Prestanite sa negativnom propagandom prema USA,bolje pogledajte u svoje dvoriste!!!
U Srbiji mladi ne maju posla, ako i imaju rade za mesecnu mizeriju koju americka deca zarade za nedelju dana radeci u Meku ili Volgrinsu,tokom skolskog raspusta!Zato nasa omladina listom bezi iz Srbije!
Ali,da komsiji crkne krava - vec poznato.Za propast USA ce te dosta pricekati bar ne u nasem zivotu!Verujte,mladi meksikanci rodjeni ovde nece nikad napustiti USA pogotovo ne sada kad im je dozvoljeno skolovanje i zabrana o deportaciji!

baki

pre 11 godina

Ljudi, pa vi ste pali sa Marsa. Ne znam sa kakvim podacima raspolazete, ali mi se ovi cine vrlo problematicni. Da li znate da u Meksiku velika vecina ljudi jedva prezivljava od danas do sutra, bukvalno. Stopa kriminala jedna od najvecih na svetu. I to ne pricam o 90-im u Beogradu, to je bila pravna drzava u odnosu na Meksiko Siti ovih dana. Onih 2-3% koji rade za strane kompanije imaju licne telohranitelje, deca su im pod stalnim nadzorom, 24x7. Broj kidnapovane dece najveci na svetu, od kojih mnoga (kada porodica nema dovoljno para za otkup) zavrse na ulici baveci se prostitucijom. LJudi, Meksiko nije Akapulko, Kankun (mada i tamo svako malo po neki turista bude ubijen), to je jedna od najperfidnijih sprega izmedju kriminala i drzave. Opet kazem, ni blizu onog raja koji smo imali u Srbiji 90-ih (u nasu korist).

E svasta cu procitati na ovom sajtu.

Baki (ziveo tamo 2 godine)

PS Uostalom, Kina i Indija dozivljavaju ekonomsku eksploziju u zadnjih 10 godina pa velika vecina ljudi radi za mesecne plate od $5. Bez tekuce vode i kanalizacije. Televizije. I sta kazete, vracaju se? E opet ne mogu da se nacudim na kojoj planeti zivite...

nebojsa

pre 11 godina

ja zivim u san diegu i odgovorno tvrdim da ovo nema veze s mozgom....... ko zna ko je izvukao neki podatak iz konteksta i zbog cega i sta je hteo da nam kaze a vi mrtvi ladni objavite..... do sutra bih mogao da vam objasnjavam koliko je BESMISLENO to sve sto ste napisali...

drasko

pre 11 godina

Posle ove nebulozne price ide ova vest: Srbija. Na telefonskoj sednici Vlada Srbije odobrila hitnu pomoc Americi u brasnu, ulju i seceru ka deo paketa pomoci nekada prijateljskom narodu USA koji grca pod teretom recesije.

Donde esta la Carne?

pre 11 godina

Za vasu informaciju, VW je prosle godine prebacio proizvodnju iz Meksika u novu fabriku u Tenesiju (Chatanooga). Jedan od razloga zasto se deo imigranata vraca nazad je taj sto je americka vlada poostrila kontrolu izdavanja za socijalnu pomoc, tj. vise nema dzabalebarenja na socijalnim programima kao npr. "Section 8" program i slicnie stvari kojima se Latino populacija obilato koristila, drugi razlog je sto je dosta ljudi (ne samo Meksikanaca) potrosilo "sledovanje" od 90 sedmica pomoci koji svakome sleduje nakon gubitka posla, a zbog krize novi posao se tesko nalazi, pogotovu "blue-colar" poslovi koje po prvi put nakon vise decenija WASP amerikanci su ponovo spremni da rade tako da Meksikancima ne ostaje puno izbora -- u Meksiku (kao i u Srbiji) je zivot na ivci siromastva puno kvalitetniji nego u Americi i to je cinjenica isto kao sto je i cinjenica da je u Americi kvalitet zivota srednje klase bolji nego u Meksiku.

P.S.
Mislim da slika odgovara vesti

kataklizma zurnalizma

pre 11 godina

novinari su cudo
do sada je japan bankrotirao, francuska i nemacka samo sto nisu zaratili, a grcka je samo ovog meseca 10x bankrotirala

kad nema pravih vesti moze i ovako zar ne?

Nemanja

pre 11 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali ta ista USA ce po standardima i velicini plate biti ispred vecine drzava , a kamoli Mexica... Da mozda nece i Srbi poceti da se vracaju iz USA ? Ne budimo smesni...

glen

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?
(vuk79, 18. jun 2012 04:04)
Nije budalaština. Postoji nešto što se zove "barijera odlaska" ili "barijera ostanka". I većina Srba ne bi išla u inostranstvo za platu od 3.000 eur ako kući može da sigurno radi za 800-1.000 eur. Drugo, to košenje trave u Americi nije više tako unosno kao pre. Treće, Meksikanci su veoma ponosan narod i institucionalno ponižavanje kojem ih je pogotovo izložila vlast Georgea Busha je dodatan faktor. A ilegalni imigranti su 2006. proglasili štrajk na dva dana i SAD je bukvalno stala... Granica sa SAD će i dalje biti "nemirna", ali sa sve manje Meksikanaca, a više imigranata iz trećih zemalja (ostalih zemalja Latinske Amerike i drugih). Da li se Amerikancima isplati da grade onakve kineske zidove i prave parade sa emisijama na Discoveryju, to je već pitanje poimanja sveta oko sebe. Ameri su se mnogo uljuljkali, a stvari se u svetu ipak menjaju.

aca

pre 11 godina

Nije plata merilo uspešnosti u životu, već koliko si zadovoljan životom kojim živiš.

Džaba i astronomska plata ako ni sa njom ne možeš da zadovoljiš svoje potrebe.

Verujem da je ovim meksikancima daleko bolje da se vrate kući i budu svoji na svome. Visina plate nije presudna, jer u Meksiku će im troškovi biti verovatno daleko niži nego u Americi, a verovatno će biti i u mnogo boljem socijalnom položaju. To su ljudi koji su stavili prst na čelo i procenili šta im se više isplati. Ne srljaju oni tek tako.

Kasiopis

pre 11 godina

Isto toliko i vise Albanaca koji su bili na "privremenom" radu u Grckoj, prvi su ostali bez posla i automatski morali da spakuju kofere... Nista neobicno kada se znaju neka pravila...

Goran

pre 11 godina

redje dolaze, a masovno odlaze.
Americki san za Mexicane je zavrsen. Posla nema u Californiji, stanje nije najbolje.
Ocekujemo i da bude jos gore. Drzava California je bankrot i vreme je da se brise odavde .
Pozdrav.
Goran,
LA, Calif.

Ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.

Rale

pre 11 godina

Pa dobro, ovim tempom će se svi meksički ilegalci iseliti iz SAD u narednih 50 godina. Ostalo je ih je još svega nešto više od 6 miliona.

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Americi je bilo super sa "ilegalnim" Meksikancima.
Dobijali su usluge & hranu po manjim cenama.
Meksikanci su morali da koriste krivotvorene brojeve socijalnog, na osnovu kojih nikako nisu mogli da dobiju penziju gde je provera ozbiljnija.
Tako da je par miliona ilegalaca uplaćivalo kintu u američki ekvivalent PIO fonda a da iz njega nikad neće povlačiti sredstva. Uplaćivali su za osiguranje od nezaposlenosti koje nikada neće povući.
Ali Američka privreda se raspada, političari su u džepovima sponzora, i ništa se neće uraditi povodom toga.
Naravno pre nego mi Srbi počnemo likovati nad njihovom sudbinom, valjalo bi osvrnuti se i pogledati gde mi živimo.

SAU

pre 11 godina

Ovde su svi u pravu,niti je Meksiko blizu USA,niti je USA ono sto je
bila,"obecana zemlja"! No,nas narod je podeljen,neki velicaju Ruse,
USA,EU,a drugi ih srozavaju totalno! Po pravilu svi imaju po malo
pravo!Iskreno nikada ne bih menjao EU za USA,znam to iz iskustva!

Strogg

pre 11 godina

Ova vest je tačna,verujte! Broj plantaža u Mexiku raste linearno iz godine u godinu. Verovali ili ne, nadnice su iste kao u USA! Sve manji broj porodica u Kaliforniji može sebi da priušti tročlanu poslugu ili farme u Texasu da uposle radnu snagu po bagatelnim nadnicama! Farme i plantaže bankrotiraju u velikom broju (bila je raportaža na FOX News) pošto je potrošnja drastično opala.Na primer, potražnja za nečim što se zove Frozen concentrated orange juice (šta god to bilo) je opala za 30% i to ih je izgleda pogodilo! Svuda je izgleda ***** pa čak i u najjačoj poljoprivredi na svetu!

el Nino

pre 11 godina

Kako ono kazu sve je moguće, zamislite sad ovo. Meksička pogranična policija uhapsila 743 građanina SAD u pokušaju da ilegalno uđu u Mexico u potrazi za radnim mestom. Isti će već sutra biti vraćeni u SAD.

AMIGOS

pre 11 godina

B-92 ima tacnu informaciju o propasti USA. Ja sam Amigos Morecacos Lopez i radim u Sn Diego nedaleko od granice USA - Meksiko, vidim da svaki dan Costa Guardija (obalska straza) i CPU i SPB policija vracaju meksikance u vecim grupama nazad u Meksiko, ali nikad u vecoj grupi od 20 zbog bojazni, da ce im veca grupa izmaci kontroli policije. Ta ista Policija i Obalska straza potrose 1/12 budzeta za Odbranu i Bezbednost na sveznom nivou + koliko jos potrosi DEA i FBI se nezna !??

¡Qué viva México, cabrón!

pre 11 godina

Iz prve ruke: México City je sjajno mesto za zivot. I pored svega, i dalje je bezbedniji od vecine gradova u SAD, ima 1000 puta vise kulture, to je grad sa najvise muzeja na svetu, metro je dobar, ima puno zelenila, nocni zivot je sjajan, na samo 30ak kilometara imate nacionalni park... Ne bih ga menjao ni za jedan grad u SADu (a video sam ih dosta). Ako imate zavrsen fakultet i nesto radnog iskustva ovde mozete vrlo lako naci posao sa platom od 30-35.000 pesosa (oko 2000-2.500 dolara), a kasnije mozete zaraditi i vise od toga. Jedino je komplikovano to sto ima malo godisnjeg odmora, ali ima puno praznika koji se spajaju sa vikendima, pa se to nekako nadoknadi.

Vidim da je puno zemljaka postalo veci Gringo nego sami Gringosi, pa ostavljaju potcenjivacke komentare o Meksikancima ovde. Samo da znate da su i Gringosi preplavili nuestro México lindo, ako im kuci toliko bolje, zasto onda dolaze ovde?

ФР

pre 11 godina

Није вест да се Мексиканци враћају у Мексико. Вест ће бити да Американци претрчавају преко границе да би илегално боравили и радили у Мексику. Е то јавите када се деси (мало морген) - или барем јавите када почну да пливају до Кубе. Досад је све ово било у једном смеру.

Montekia

pre 11 godina

http://southparkstudios-intl.mtvnimages.com/shared/sps/images/shows/southpark/vertical_video/season_15/sp_1509_10.jpg?width=480

Evo zasto se vracaju. Ko razume shvatice :D

naim

pre 11 godina

ameri su pametni, nasli su put kako da se odreknu imigranta tako da je pao dolar i sada to nije dobro za druge a ionako import je jaci. Eto to

Igor72

pre 11 godina

Mladji brat mi je u Meksiku vec par godina,placa stan ali i ok placen.Neradi na poslu koji zahteva akademsko obrazovanje.Nije prezadovoljan,ali ni nezadovoljan...

wwww

pre 11 godina

pa sad, nesto nisam siguran da je ova vest tacna. bio sam prosle godine u meksiku i nesto nisam video taj sjaj i luksuz, tj. napredak. da ne bude zabune, bio sam i pre desetak godina kad sam sljakao na kruzerima pa mogu da uporedim situaciju. manje-vise sve je isto, lepo, sareno, raznoliko, opasno, prljavo i bedno. sve zavisi od mesta do mesta ali tu je to negde. za strance je prilicno nesigurno ali zaista ima sta da se vidi a klopa odlicna i jeftina.

ztodor

pre 11 godina

Pa sta ako je plata manja i troskovi su manji. Na kraju su as svojim narodom zemljom, jezikom a najvise mentinalitetom. Tezak je zivot kada te u tudjoj zemkji gledaju kao gradjanina nizeg reda, a ti kada setas ulicom osetis da si samo pola sebe. Srecno im bilo. Kako bih voleo da si to i kod nas desi. Lepo je imati para, ali ih ja ovde nigde potrosim tako lepo kao u Beograd.
Pozdrav iz Kanade svima.
Zoran

nikola

pre 11 godina

Zanimljivo, pre par dana ste postavili ovakav clanak "Vašington -- Iako Amerikanci gunđaju zbog stanja ekonomije, SAD su i dalje oaza stabilnost. Samo u prva tri meseca 2012. prispelo 28,7 milijardi dolara stranih investicija."

Pravi ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.
(Ekonomista, 18. jun 2012 09:19)
ne treba Mexikancima 30% da bi ih prestigli.30% im treba da bi imali jednaku vrednost povecanja.A da bi ih pestigli na duze staze dovoljno je da imaju bilo koji rast koji je veci od americkog

COMING HOME

pre 11 godina

Daj boze da se svi emigranti koji su zadnjih decenija preplavili SAD,sto pre vrate kuci,ukljucujuci i Kineze i oniu pravoslavnu bracu iz BRAJTON Beach-a..pa neka lepo sami sebi prodaju raznorazne praskove i hemije,kinezi neka se oblace u svoje majice,patike i ostalo njesra,a Brajtonci neka sljemaju Vosu na njenom izvoru.

Miskocije

pre 11 godina

Amerika je velika .... u svakom smislu. To je cini izuzetno inertnom i sve promene uzmu daleko vise vremena da se pokazu. Nece ona propasti "preko noci". Medjutim cinjenica je da je Amerika kao ekonomska sila propala i da je u ekonomskom vrtlogu koji je polako ali sigurno vuce ka dnu. Zbog svoje urodjene inertnosti to je spor proces i nije tako ocigledan kao na primer slucaj Grcke.
Od osamdesetih kada sam otisao za Ameriku, do 2011 kada sam se VRATIO u Srbiju, nikada gore nije bilo u Americi. Predvidjam da nece doci do stalnih promena na bolje sledecih najmanje 5 a verovatnije 10+ godina i to samo i samo ako ne dodje do fundamentalnih ekonomsko politickih promena.

@Nemanja Tacno je da je standard zivota u Americi daleko visi nego na primer u Srbiji, ali je u konstantnom padu bez izgleda za bolje u skorijoj buducnosti. A licno znam veliki broj Srba koji su se vratili a dobar deo onih koji se ne vracaju je jednostavno "ukopano do grla" u sistem i vrlo im je tesko iscupati se.

B

pre 11 godina

Sta vi pisete ovde pa to je smesno.300 000 meksikanaca se vratilo u mexico.To je isto kao da je Beograd napustilo 100 ljudi u procentima(neprimetno).Sto nenapisete koliko ih ulazi u SAD godisnje.Meksosi rade u SAD za 6-7$ satnicu tezak minimalac a srbi rade za 2-3 puta vece pare.Srbija je za Mexico teski standard a po vama mi bi bili sila za SAD.

Sasha

pre 11 godina

Zivim u Arizoni , I voleo bih da dam samo nekoliko cinjenica. U Americi sada trenutno zivi oko 22000000 do 24000000 miliona ILEGALNIH Mexikanaca. Ovi brojevi su nezavisno proglaseni iz razlicitih univerziteta. Da gospodo to su milioni nije greska. Drzava USA government je dao brojku od 12000000, koja je znatno manja Ali je to liberalni broj. Opet to je kao jedna I pola do tri Srbije.

vuk79

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?

Goran

pre 11 godina

redje dolaze, a masovno odlaze.
Americki san za Mexicane je zavrsen. Posla nema u Californiji, stanje nije najbolje.
Ocekujemo i da bude jos gore. Drzava California je bankrot i vreme je da se brise odavde .
Pozdrav.
Goran,
LA, Calif.

AMIGOS

pre 11 godina

B-92 ima tacnu informaciju o propasti USA. Ja sam Amigos Morecacos Lopez i radim u Sn Diego nedaleko od granice USA - Meksiko, vidim da svaki dan Costa Guardija (obalska straza) i CPU i SPB policija vracaju meksikance u vecim grupama nazad u Meksiko, ali nikad u vecoj grupi od 20 zbog bojazni, da ce im veca grupa izmaci kontroli policije. Ta ista Policija i Obalska straza potrose 1/12 budzeta za Odbranu i Bezbednost na sveznom nivou + koliko jos potrosi DEA i FBI se nezna !??

glen

pre 11 godina

Boze kakva budalastina! Pa i da nadju posao u Mexiku plata ce im biti manja nego da u Americi kose travu a da ne pricamo o ostalim faktorima koji cine kvalitet zivota. Da nisu i Kubanci poceli da plivaju nazad?
(vuk79, 18. jun 2012 04:04)
Nije budalaština. Postoji nešto što se zove "barijera odlaska" ili "barijera ostanka". I većina Srba ne bi išla u inostranstvo za platu od 3.000 eur ako kući može da sigurno radi za 800-1.000 eur. Drugo, to košenje trave u Americi nije više tako unosno kao pre. Treće, Meksikanci su veoma ponosan narod i institucionalno ponižavanje kojem ih je pogotovo izložila vlast Georgea Busha je dodatan faktor. A ilegalni imigranti su 2006. proglasili štrajk na dva dana i SAD je bukvalno stala... Granica sa SAD će i dalje biti "nemirna", ali sa sve manje Meksikanaca, a više imigranata iz trećih zemalja (ostalih zemalja Latinske Amerike i drugih). Da li se Amerikancima isplati da grade onakve kineske zidove i prave parade sa emisijama na Discoveryju, to je već pitanje poimanja sveta oko sebe. Ameri su se mnogo uljuljkali, a stvari se u svetu ipak menjaju.

Branko S.

pre 11 godina

Koda bre vi folirate?U USA zivi preko 20 miliona Latino-Amerikanaca.Podatak da se vraca 300.000 je kap u vodi okeana!Vracaju se uglavnom stariji koji su stekli socijalnu penziju (oko $800 u proseku),koji su itekako dobri za Meksiko.Eacno je da Meksiko dozivljava boljitak u ekonomiji,i da ekonomska kriza pogadja USA,ali ekonomski porast za nekih 4% u odnosu na Ameriku nije ni priblizan ukupnom bruto produktu jedne od najbogatijih zemalja u svetu sto i jeste USA!Prestanite sa negativnom propagandom prema USA,bolje pogledajte u svoje dvoriste!!!
U Srbiji mladi ne maju posla, ako i imaju rade za mesecnu mizeriju koju americka deca zarade za nedelju dana radeci u Meku ili Volgrinsu,tokom skolskog raspusta!Zato nasa omladina listom bezi iz Srbije!
Ali,da komsiji crkne krava - vec poznato.Za propast USA ce te dosta pricekati bar ne u nasem zivotu!Verujte,mladi meksikanci rodjeni ovde nece nikad napustiti USA pogotovo ne sada kad im je dozvoljeno skolovanje i zabrana o deportaciji!

aca

pre 11 godina

Nije plata merilo uspešnosti u životu, već koliko si zadovoljan životom kojim živiš.

Džaba i astronomska plata ako ni sa njom ne možeš da zadovoljiš svoje potrebe.

Verujem da je ovim meksikancima daleko bolje da se vrate kući i budu svoji na svome. Visina plate nije presudna, jer u Meksiku će im troškovi biti verovatno daleko niži nego u Americi, a verovatno će biti i u mnogo boljem socijalnom položaju. To su ljudi koji su stavili prst na čelo i procenili šta im se više isplati. Ne srljaju oni tek tako.

Nemanja

pre 11 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali ta ista USA ce po standardima i velicini plate biti ispred vecine drzava , a kamoli Mexica... Da mozda nece i Srbi poceti da se vracaju iz USA ? Ne budimo smesni...

Ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.

Strogg

pre 11 godina

Ova vest je tačna,verujte! Broj plantaža u Mexiku raste linearno iz godine u godinu. Verovali ili ne, nadnice su iste kao u USA! Sve manji broj porodica u Kaliforniji može sebi da priušti tročlanu poslugu ili farme u Texasu da uposle radnu snagu po bagatelnim nadnicama! Farme i plantaže bankrotiraju u velikom broju (bila je raportaža na FOX News) pošto je potrošnja drastično opala.Na primer, potražnja za nečim što se zove Frozen concentrated orange juice (šta god to bilo) je opala za 30% i to ih je izgleda pogodilo! Svuda je izgleda ***** pa čak i u najjačoj poljoprivredi na svetu!

¡Qué viva México, cabrón!

pre 11 godina

Iz prve ruke: México City je sjajno mesto za zivot. I pored svega, i dalje je bezbedniji od vecine gradova u SAD, ima 1000 puta vise kulture, to je grad sa najvise muzeja na svetu, metro je dobar, ima puno zelenila, nocni zivot je sjajan, na samo 30ak kilometara imate nacionalni park... Ne bih ga menjao ni za jedan grad u SADu (a video sam ih dosta). Ako imate zavrsen fakultet i nesto radnog iskustva ovde mozete vrlo lako naci posao sa platom od 30-35.000 pesosa (oko 2000-2.500 dolara), a kasnije mozete zaraditi i vise od toga. Jedino je komplikovano to sto ima malo godisnjeg odmora, ali ima puno praznika koji se spajaju sa vikendima, pa se to nekako nadoknadi.

Vidim da je puno zemljaka postalo veci Gringo nego sami Gringosi, pa ostavljaju potcenjivacke komentare o Meksikancima ovde. Samo da znate da su i Gringosi preplavili nuestro México lindo, ako im kuci toliko bolje, zasto onda dolaze ovde?

baki

pre 11 godina

Ljudi, pa vi ste pali sa Marsa. Ne znam sa kakvim podacima raspolazete, ali mi se ovi cine vrlo problematicni. Da li znate da u Meksiku velika vecina ljudi jedva prezivljava od danas do sutra, bukvalno. Stopa kriminala jedna od najvecih na svetu. I to ne pricam o 90-im u Beogradu, to je bila pravna drzava u odnosu na Meksiko Siti ovih dana. Onih 2-3% koji rade za strane kompanije imaju licne telohranitelje, deca su im pod stalnim nadzorom, 24x7. Broj kidnapovane dece najveci na svetu, od kojih mnoga (kada porodica nema dovoljno para za otkup) zavrse na ulici baveci se prostitucijom. LJudi, Meksiko nije Akapulko, Kankun (mada i tamo svako malo po neki turista bude ubijen), to je jedna od najperfidnijih sprega izmedju kriminala i drzave. Opet kazem, ni blizu onog raja koji smo imali u Srbiji 90-ih (u nasu korist).

E svasta cu procitati na ovom sajtu.

Baki (ziveo tamo 2 godine)

PS Uostalom, Kina i Indija dozivljavaju ekonomsku eksploziju u zadnjih 10 godina pa velika vecina ljudi radi za mesecne plate od $5. Bez tekuce vode i kanalizacije. Televizije. I sta kazete, vracaju se? E opet ne mogu da se nacudim na kojoj planeti zivite...

nebojsa

pre 11 godina

ja zivim u san diegu i odgovorno tvrdim da ovo nema veze s mozgom....... ko zna ko je izvukao neki podatak iz konteksta i zbog cega i sta je hteo da nam kaze a vi mrtvi ladni objavite..... do sutra bih mogao da vam objasnjavam koliko je BESMISLENO to sve sto ste napisali...

SAU

pre 11 godina

Ovde su svi u pravu,niti je Meksiko blizu USA,niti je USA ono sto je
bila,"obecana zemlja"! No,nas narod je podeljen,neki velicaju Ruse,
USA,EU,a drugi ih srozavaju totalno! Po pravilu svi imaju po malo
pravo!Iskreno nikada ne bih menjao EU za USA,znam to iz iskustva!

drasko

pre 11 godina

Posle ove nebulozne price ide ova vest: Srbija. Na telefonskoj sednici Vlada Srbije odobrila hitnu pomoc Americi u brasnu, ulju i seceru ka deo paketa pomoci nekada prijateljskom narodu USA koji grca pod teretom recesije.

ztodor

pre 11 godina

Pa sta ako je plata manja i troskovi su manji. Na kraju su as svojim narodom zemljom, jezikom a najvise mentinalitetom. Tezak je zivot kada te u tudjoj zemkji gledaju kao gradjanina nizeg reda, a ti kada setas ulicom osetis da si samo pola sebe. Srecno im bilo. Kako bih voleo da si to i kod nas desi. Lepo je imati para, ali ih ja ovde nigde potrosim tako lepo kao u Beograd.
Pozdrav iz Kanade svima.
Zoran

el Nino

pre 11 godina

Kako ono kazu sve je moguće, zamislite sad ovo. Meksička pogranična policija uhapsila 743 građanina SAD u pokušaju da ilegalno uđu u Mexico u potrazi za radnim mestom. Isti će već sutra biti vraćeni u SAD.

Pravi ekonomista

pre 11 godina

Americki GDB jeste oko 15 hiljada milijardi dolara. Meksicki jeste nesto vise od hiljadu milijardi sto znaci da americki jeste 15 puta veci. Ako GDP SAD ima samo 2% povecanja, meksikancima treba stopa rasta od 30% da bi prestigli amere sto je vec u deomenu fantazije.
(Ekonomista, 18. jun 2012 09:19)
ne treba Mexikancima 30% da bi ih prestigli.30% im treba da bi imali jednaku vrednost povecanja.A da bi ih pestigli na duze staze dovoljno je da imaju bilo koji rast koji je veci od americkog

kataklizma zurnalizma

pre 11 godina

novinari su cudo
do sada je japan bankrotirao, francuska i nemacka samo sto nisu zaratili, a grcka je samo ovog meseca 10x bankrotirala

kad nema pravih vesti moze i ovako zar ne?

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Americi je bilo super sa "ilegalnim" Meksikancima.
Dobijali su usluge & hranu po manjim cenama.
Meksikanci su morali da koriste krivotvorene brojeve socijalnog, na osnovu kojih nikako nisu mogli da dobiju penziju gde je provera ozbiljnija.
Tako da je par miliona ilegalaca uplaćivalo kintu u američki ekvivalent PIO fonda a da iz njega nikad neće povlačiti sredstva. Uplaćivali su za osiguranje od nezaposlenosti koje nikada neće povući.
Ali Američka privreda se raspada, političari su u džepovima sponzora, i ništa se neće uraditi povodom toga.
Naravno pre nego mi Srbi počnemo likovati nad njihovom sudbinom, valjalo bi osvrnuti se i pogledati gde mi živimo.

Miskocije

pre 11 godina

Amerika je velika .... u svakom smislu. To je cini izuzetno inertnom i sve promene uzmu daleko vise vremena da se pokazu. Nece ona propasti "preko noci". Medjutim cinjenica je da je Amerika kao ekonomska sila propala i da je u ekonomskom vrtlogu koji je polako ali sigurno vuce ka dnu. Zbog svoje urodjene inertnosti to je spor proces i nije tako ocigledan kao na primer slucaj Grcke.
Od osamdesetih kada sam otisao za Ameriku, do 2011 kada sam se VRATIO u Srbiju, nikada gore nije bilo u Americi. Predvidjam da nece doci do stalnih promena na bolje sledecih najmanje 5 a verovatnije 10+ godina i to samo i samo ako ne dodje do fundamentalnih ekonomsko politickih promena.

@Nemanja Tacno je da je standard zivota u Americi daleko visi nego na primer u Srbiji, ali je u konstantnom padu bez izgleda za bolje u skorijoj buducnosti. A licno znam veliki broj Srba koji su se vratili a dobar deo onih koji se ne vracaju je jednostavno "ukopano do grla" u sistem i vrlo im je tesko iscupati se.

COMING HOME

pre 11 godina

Daj boze da se svi emigranti koji su zadnjih decenija preplavili SAD,sto pre vrate kuci,ukljucujuci i Kineze i oniu pravoslavnu bracu iz BRAJTON Beach-a..pa neka lepo sami sebi prodaju raznorazne praskove i hemije,kinezi neka se oblace u svoje majice,patike i ostalo njesra,a Brajtonci neka sljemaju Vosu na njenom izvoru.

ФР

pre 11 godina

Није вест да се Мексиканци враћају у Мексико. Вест ће бити да Американци претрчавају преко границе да би илегално боравили и радили у Мексику. Е то јавите када се деси (мало морген) - или барем јавите када почну да пливају до Кубе. Досад је све ово било у једном смеру.

Donde esta la Carne?

pre 11 godina

Za vasu informaciju, VW je prosle godine prebacio proizvodnju iz Meksika u novu fabriku u Tenesiju (Chatanooga). Jedan od razloga zasto se deo imigranata vraca nazad je taj sto je americka vlada poostrila kontrolu izdavanja za socijalnu pomoc, tj. vise nema dzabalebarenja na socijalnim programima kao npr. "Section 8" program i slicnie stvari kojima se Latino populacija obilato koristila, drugi razlog je sto je dosta ljudi (ne samo Meksikanaca) potrosilo "sledovanje" od 90 sedmica pomoci koji svakome sleduje nakon gubitka posla, a zbog krize novi posao se tesko nalazi, pogotovu "blue-colar" poslovi koje po prvi put nakon vise decenija WASP amerikanci su ponovo spremni da rade tako da Meksikancima ne ostaje puno izbora -- u Meksiku (kao i u Srbiji) je zivot na ivci siromastva puno kvalitetniji nego u Americi i to je cinjenica isto kao sto je i cinjenica da je u Americi kvalitet zivota srednje klase bolji nego u Meksiku.

P.S.
Mislim da slika odgovara vesti

naim

pre 11 godina

ameri su pametni, nasli su put kako da se odreknu imigranta tako da je pao dolar i sada to nije dobro za druge a ionako import je jaci. Eto to

Kasiopis

pre 11 godina

Isto toliko i vise Albanaca koji su bili na "privremenom" radu u Grckoj, prvi su ostali bez posla i automatski morali da spakuju kofere... Nista neobicno kada se znaju neka pravila...

Igor72

pre 11 godina

Mladji brat mi je u Meksiku vec par godina,placa stan ali i ok placen.Neradi na poslu koji zahteva akademsko obrazovanje.Nije prezadovoljan,ali ni nezadovoljan...

Rale

pre 11 godina

Pa dobro, ovim tempom će se svi meksički ilegalci iseliti iz SAD u narednih 50 godina. Ostalo je ih je još svega nešto više od 6 miliona.

nikola

pre 11 godina

Zanimljivo, pre par dana ste postavili ovakav clanak "Vašington -- Iako Amerikanci gunđaju zbog stanja ekonomije, SAD su i dalje oaza stabilnost. Samo u prva tri meseca 2012. prispelo 28,7 milijardi dolara stranih investicija."

wwww

pre 11 godina

pa sad, nesto nisam siguran da je ova vest tacna. bio sam prosle godine u meksiku i nesto nisam video taj sjaj i luksuz, tj. napredak. da ne bude zabune, bio sam i pre desetak godina kad sam sljakao na kruzerima pa mogu da uporedim situaciju. manje-vise sve je isto, lepo, sareno, raznoliko, opasno, prljavo i bedno. sve zavisi od mesta do mesta ali tu je to negde. za strance je prilicno nesigurno ali zaista ima sta da se vidi a klopa odlicna i jeftina.

Montekia

pre 11 godina

http://southparkstudios-intl.mtvnimages.com/shared/sps/images/shows/southpark/vertical_video/season_15/sp_1509_10.jpg?width=480

Evo zasto se vracaju. Ko razume shvatice :D

B

pre 11 godina

Sta vi pisete ovde pa to je smesno.300 000 meksikanaca se vratilo u mexico.To je isto kao da je Beograd napustilo 100 ljudi u procentima(neprimetno).Sto nenapisete koliko ih ulazi u SAD godisnje.Meksosi rade u SAD za 6-7$ satnicu tezak minimalac a srbi rade za 2-3 puta vece pare.Srbija je za Mexico teski standard a po vama mi bi bili sila za SAD.

Sasha

pre 11 godina

Zivim u Arizoni , I voleo bih da dam samo nekoliko cinjenica. U Americi sada trenutno zivi oko 22000000 do 24000000 miliona ILEGALNIH Mexikanaca. Ovi brojevi su nezavisno proglaseni iz razlicitih univerziteta. Da gospodo to su milioni nije greska. Drzava USA government je dao brojku od 12000000, koja je znatno manja Ali je to liberalni broj. Opet to je kao jedna I pola do tri Srbije.