"Cena izlaska Grčke čak bilion EUR"

Postojanje planova izlaska Grčke iz evrozone "ne može se poreći", izjavio je u intervjuu za "Volstrit džornal" bivši grčki premijer Lukas Papadimos.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

13:32

Default images

Papadimos je upozorio da bi takav potez uticao čak i na zemlje van zone evra.

"Iako nije verovatno da će se takav scenario ostvariti, i mada to nije poželjno ni za Grčku ni za druge zemlje, ne može se poreći da se vrše pripreme da bi eventualne posledice izlaska Grčke iz evrozone bile ograničene", naveo je bivši potpredsednik Evropske centralne banke.

Izlazak Grčke imao bi "katastrofalne" ekonomske posledice, poručio je bivši premijer te zemlje, u prvom intervjuu nakon prošlonedeljnog odlaska s vlasti.

Papadimos je naveo procene da bi ukupna cena izlaska Grčke iz evrozne mogla iznositi od 500 milijardi do bilion evra, uključujući uticaj na tržišta, prekogranične efekte širenja krize i štetu po realnu ekonomiju.

"Neki proračuni u koje sam imao uvid nagoveštavaju da bi inflacija mogla da ubrza na 30, pa čak i 50 odsto, u zavisnosti od uticaja takvog razvoja događaja na inflatorna očekivanja i snagu efekata rasta cena na plate", upozorio je on.

Grčku 17. juna očekuju novi opšti izbori, nakon što su na prošlim izborima 6. maja glasači glasali protiv oštrih mera štednje, na koje je Atina pristala u zamenu za medjunarodnu finansijsku pomoć.

Radikalna levičarska partija Siriza, koja želi da poništi nepopularni dogovor Grčke sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, bila je druga po broju glasova na prošlim izborima, i očekuje se da će pobediti na novim.

Evropski lideri upozorili su Grčku da ne može da se nada da će nastaviti da prima medjunarodnu pomoć, ukoliko nova vlada ne bude nastavila da sprovodi dogovorene reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: