Britanija odustala od aviona F-35

Velika Britanija je odustala od namere da kupi američke borbene avione F-35, rekao je britanski sekretar za odbranu Filip Hamond.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2012.

15:56

Default images

On je objasnio da su Britanci odustali od kupovine zbog toga što bi troškovi modifikacija na nosačima koje bi bile neophodne da bi avioni mogli da stanu na njih iznosili oko dve milijarde funti (3,2 milijarde dolara).

Dizajn aviona - koji ne uključuje vertikalno uzletanje i sletanje - znači da bi na nosačima morala biti dogradjena oprema za katapultiranje i zaustavljanje. Hamond je kazao da će Britanija umesto toga kupiti avione F-35b koji ne zahtevaju modifikacije na nosačima i kompatibilni su sa američkim, francuskim i italijanskim nosačima aviona, odnosno, mogu da uzleću i sleću vertikalno, bez zaleta.

Te avione predložila je još prethodna, Laburistička vlada, ali ju je odbacio sadašnji premijer Dejvid Kameron, pošto je 2010. preuzeo dužnost.

Kameron je tada tvrdio da je model F-35c "moćniji, jeftiniji, ima duži domet i može da nosi više naoružanja".

"Okolnosti su se promenile, što je uticalo u velikoj meri i na naš pristup. Ova vlada neće slepo slediti projekte i ignorisati rast troškova i odlaganja isporuka", poručio je Hamond poslanicima.

Poslanik Džim Marfi, iz redova laburista, ocenio je da odluka konzervativne vlade da se vrati na plan prethodne administracije naglašava Kameronovo "haotično" upravljanje vojskom.

Ministarstvo odbrane je navelo da još uvek nije doneta odluka koliko F-35 aviona će biti kupljeno.

Australija, Kanada, Turska, Italija, Norveška, Danska i Holandija takođe su deo posebnog programa aviona F-35, i imaju problema zbog rasta troškova i kašnjenja isporuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: