Hiljade poštara u SAD bez posla

Američka poštanska služba planira da naredne godine otpusti 28.000 zaposlenih i zatvori polovinu centara za razvrstavanje pošte.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

09:23

Default images

Merama koje bi trebalo da uštede tri milijarde dolara, posrnula firma će, kako smatra njen potpredsednik, sprečiti bankrot, preneo je Rojters.

Potpredsednik kompanije Dejvid Vilijams je rekao da će zatvaranje 252 od postojećeg 461 centra za obradu pošte, početi u aprilu naredne godine. Pošta sada zapošljava 650.000 ljudi.

Agencija AP upozorava da će taj korak uticati na usporavanje dostavljanja pisama. Preporučena pisma još od 1971. godine stižu primaocu do drugog dana od dana slanja. U novim uslovima u većini slučajeva će morati da sačekaju dva do tri dana. Pored toga, za uslugu će od 22. januara morati da se plati više, iako samo za jedan cent. Umesto 44 centi koštaće 45.

Američka pošta poslednjih godina prolazi kroz duboku krizu izazvanu prvenstveno time što pisma šalje sve manje ljudi. Dok je 2006. godine pošta obrađivala 100 milijardi preporučenih pošiljki, prošle godine je to bilo 78 milijardi a njihov broj i dalje pada.

Kompanija koja je u okviru ušteda još ranije odlučila da zatvori nekoliko hiljada šaltera, u fiskalnoj 2011. godini je imala gubitak od 5,1 milijardi dolara. Sledeće godine bi gubitak mogao da bude utrostručen na 14,1 milijardi dolara.

Firma, kako prenosi Rojters, predvidđ da će, ukoliko Kongres ne promeni način njenog funkcionisanja, do narednog septembra ostati bez para. Prema Bi-Bi-Siju, međutim, mogla bi da proglasi bankrot već krajem ovog meseca, kada ministarstvu finansija mora da prosledi 5,5 milijardi dolara za zdravstveno osiguranje bivših radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: