Ko će sa kim ako EU nestane 2014?

Godina je 2021. Finansijska kriza uprkos predviđanjima nije potopila evro, ali 2014, nakon teškog i turbulentnog razdoblja, raspala se Evropska Unija.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

17:05

Default images

Nova fiskalna i politička struktura, Sjedinjene Evropske Države, utvrđena je Potsdamskim sporazumom nakon što su Uniju napustili Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska.

S čvrstom jezgrom okupljenom oko nove Nemačke u novoj političkoj tvorevini sada su i bivše jugoslavonske države - Bosna, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Nakon raspada Belgije na Flandriju i Valoniju SED ima 29 članica, dve više od bivše Evropske Unije...

Nial Ferguson, kontroverzni harvardski istoričar, je u Vol Strit Žurnalu objavio svoju viziju evropske budućnosti. Evropa je prikazana dramatično drugačijom od vizije koju danas spašavaju evrobirokrate u Briselu, iako ne nužno i lošijom za življenje.

Ferguson navodi da je Brisel politički napušten. Novo središte Evrope je Beč. “Postoji ono nešto u nasleđu Habsburgovaca što multinacionalnu politiku čini u Beču daleko zabavnijom nego u bilo kom drugom okruženju”, citira Ferguson novu (izmišljenu) austrijsku kancelarku Maršu Radecki.

Beč je, naravno, deo velike Nemačke koja se nakon pada vlade Angele Merkel 2013. i pobede ideja radikalne antibankarske frakcije "Okupirajmo Frankfurt" vratila u krilo socijalnih demokrata (SPD). SPD je s radošću prihvatio odlazak neugodno nespretnih Britanaca i Skandinavaca i nagovorio ostale članice “krnje EU” na ujedinjenje u Sjedinjene Evropske Države.

Kao i Istočni Nemci pre ujedinjenja, evropski južnjaci saživeli su se sa idejom trampe životnih vrednosti. S petinom stanovništva starijom od 65 i s petinom nezaposlenih, tamošnji stanovnici shvatili su sve vrednosti užitka u slobodnom vremenu.
Gomila evra koja se sliva na njihove račune potiče doduše iz sive ekonomije, većinom su zaposleni kao vrtlari i batleri bogatih Nemaca u njihovim rezervnim boravištima na sunčanom jugu, ali to više nikome ne smeta... Pritom u taj “jug” ne ulaze samo priobalni Hrvati, tu je i celi jug Francuske (danas u Nemačkoj), cela Italija, Grčka...

Dejvid Kameron upravo je na početku svojeg četvrtog premijerskog mandata. Zahvaljujući sretnoj zvezdi pod kojom je rođen, nevoljno popuštajući evroskepticima u svojoj vlastitoj stranci, odlučio je da raspiše referendum o članstvu u EU. Njegova liberalno-demokratska koalicija izvršila je političko samoubistvo priklonivši se laburistima.

Potpirena vatrenim londonskim tabloidima britanska javnost se izjasnila protiv EU (59 posto glasova) i vlast odlučila da poveri isključivo torijevcima koji su dobili apsolutnu većinu u Parlamentu. Engleska je danas omiljeno odredište velikih kineskih investicija, a bogati Kinezi zaljubljeni su u svoje raskošne londonske stanove i u novootkrivene užitke škotskih lovišta.

Inspirisani obnovljenim finskim nacionalizmom, Šveđani, Danci i Norvežani zajedno sa Islanđanima osnovali su Severnjačku ligu nakon što su odbili sve nemačke pozive da finansijski potpomognu posrnule države na jugu Evrope.

SED je započeo pristupne pregovore s Ukrajinom. Nemačke birokrate uzbuđeno najavljuju novi sporazum u Jalti koji će ponovno podeliti istok Evrope na zone ruskog i zapadnoevropskog interesa. Izvor blizak kancelaru Gota-Demerungu prošle nedelje se našalio - “Ne brine nas što Rusi imaju naftovode sve dok mi možemo zadržati crnomorska kupališta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: