Islanđani neće da plaćaju dug banke

Islanđani su po drugi put na referendumu odbacili plan otplate duga propale islandske banke "Ajs sejv" Velikoj Britaniji i Holandiji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:29

Default images

"Najgora opcija je izabrana. Glasanje je podelilo naciju na dva", ocenila je islandska premijerka Johana Sigurdardotir pošto su saopšteni preliminarni rezultati koji su prilično jasno pokazali da je "ne strana" pobedila.

Pošto je prebrojano oko 85.000 glasova, rezultati su pokazali da je 58 odsto glasalo protiv novog sporazuma o isplati kompenzacije Velikoj Britaniji i Holandiji zbog bankrota banke "Ajs sejv".

Island ima 230.000 birača, a procenat odziva na referendumu još uvek nije poznat.

Dug je nastao kada su Velika Britanija i Holandija kompenzovale svoje državljane koji su izgubili štednju na onlajn mreži islandske banke "Ajs sejv" u posedu "Landsbanki", jedne od tri islandske banke koje su bankrotirale krajem 2008. godine zbog posledica svetske finansijske krize.

Radi se o dogovoru o načinu isplate 3,9 milijardi evra koje su Velika Britanija i Holandija potrošile zbog obeštećenja 340.000 svojih građana koji su imali račune u propaloj islandskoj banci.

Poslanici islandskog parlamenta u februaru su podržali plan otplate koji je dogovoren sa poveriocima u prošlog decembra, ali je predsednik odbio da potpiše zakon i predložio opštenarodno izjašnjavanje.

Na ranijem referendumu u martu 2010. godine, Islanđani su takođe odbacili predviđeni plan otplate dugovaranje propale islandske banke, podseća britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: