I Nemačka zamrzla libijske račune

Nemačka vlada pojačala je pritisak na režim libijskog vođe Moamera Gadafija i zamrzla 193 računa libijske Centralne banke i libijskih državnih fondova.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

08:53

Default images

Ova mera je usvojena u saglasnosti sa Saveznim ministarstvom inostranih poslova, Saveznim ministarstvom finansija, kao i Nemačkom saveznom bankom.

Kako je saopštilo Savezno ministarstvo privrede, ovim se zamrzava libijska imovina u milijardskoj vrednosti. Pogođena su 193 računa u 14 nemačkih banaka, kao i konto libijske centralne banke kod nemačke centralne banke.

U saopštenju se tumači i da su donete mere jasna reakcija na najnoviji razvoj u Libiji.

"Brutalno gušenje libijskog oslobodilačkog pokreta ne može više da se finansira novcem koji leži na računima u nemačkim bankama. Nemačka ovim jasno stavlja do znanja da čvrsto stoji na strani onih koji zahtevaju slobodu, demokratiju i pravnu državu u Libiji", navedeno je u saopštenju.

Početkom meseca je ministar privrede Rajner Briderle, u skladu sa odlukama Evropske unije (EU), već naložio da se zamrznu računi Gadafijeve porodice u Nemačkoj. Tada je blokirana i imovina od oko dva miliona evra koju je u jednoj od nemačkih banaka imao jedan od Gadafijevih sinova.

Briderleovo ministarstvo u Berlinu je u saopštenju istaklo da "finansijske sankcije načelno spadaju u zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU, unutar koje se grozničavo radi na postizanju saglasnosti za pooštravanje sankcija usvojenih 3. marta".

Sada u Berlinu donetim merama treba pre svega da se obezbedi da imovina na koju se odnose planirane sankcije EU, ne "ode" iz Nemačke. Nemačka se, kao i Velika Britanija, zalaže za oštrije sankcije prema Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: