Irskoj treba pomoć EU zbog dugova

Irska bi uskoro mogla zatražiti sredstva od evropskog fonda kako bi pomogla svojim bankama i time sprečila pretnju dužničke krize, saopštio je jedan irski list

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

11:42

Default images

U Briselu se već razgovara o mogućoj pomoći,s obzirom da Irska zbog naglog poskupljenja na komercijalnim tržištima verovatno neće moći sama prebroditi teškoće.

Na sastanku s kolegama iz EU, irski dužnicii u nedelju nisu isključili mogućnost traženja pomoći od Brisela.

Ministar financija Brian Lenihan u utorak bi na sastanku Veća za ekonomiju i financije (ECOFIN) u Briselu mogao zatražiti preusmeravanje sredstava u irske banke, u koje je već obećao uliti 50 milijardi evra.

"Nema pomena o irskom državnom dugu - jedino je otvoreno pitanje finansiranje banaka. Banke imaju poteškoća s novcem", piše Independent, pozivajući se na isti neimenovani izvor.

"Moramo utvrditi je li moguće dobiti sredstva iz fonda za bankovni sektor. Lenihanova prisutnost na sastanku ECOFIN-a predstavlja dobru priliku za to. Pomoć bi vraćale banke a ne država", naglasio je taj izvor.

Prema podacima irske središnje banke od petka, 29. oktobara dug irskih banaka prema Evropskoj središnjoj banci (EDC) popeo se na 130 milijardi evra, sa 119 milijardi koliko je iznosio 24. septembra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: