Bogataši poklanjaju polovinu novca

Četrdeset američkih bogatih porodica i pojedinaca obećalo je da će pokloniti u humanitarne svrhe polovinu svog bogatstva.

Svet

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.08.2010.

00:02

Default images

Oni su se time pridružili koosnivaču korporacije Majkrosoft Bilu Gejtsu i investitoru Vorenu Bafetu u obećanju da će dati deo svog bogatstva u humanitarne svrhe.

Gejts je sa imovinom vrednom 53 milijardi dolara drugi na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, a Bafet je treći. Bafet, milijarder i predsednik kompanije „Berkšir hatavej“, je 2006. odlučio da pokloni 99 odsto od svog bogatstva koje se procenjuje na oko 46 milijardi dolara.

Akcija je pokrenuta pre šest sedmica pod sloganom “Obećanje davanja”, s ciljem da se bogataši iz čitave zemlje privole za ideju poklanjanja više od 50 odsto svog novca u humanitarne svrhe.

“Ovo obećanje je moralna obaveza, a ne pravni ugovor”, navodi se u saopštenju organizatora. Bafet je rekao da je akcija na samom početku naišla na odlična reagovanja.
Voren Bafet, milijarder i predsednik kompanije Berkšir hatavej
Osim obavezivanja na donatorsku delatnost, Gejts i Bafet od milijardera koji pristupe njihovoj kampanji, traže i obećanje da će "davati mudro" i da će učiti od svojih kolega donatora.

Među članovima ove grupe su osnivač CNN-a Ted Tarner, šef medijske kompanije IAC Beri Diler, zatim energetski magnat T. Bun Pikens, osnivač Orakla Leri Elison i holivudski režiser Džordž Lukas.

Među milijarderima, koji su se odazvali ovom pozivu, je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg. "Ukoliko želite da uradite nešto za svoju decu i da im pokažete kako ih mnogo volite, daleko je najbolja stvar da podržite organizacije koje će stvoriti lepši svet za njih i za njihovu decu. Time što dajemo, inspirišemo i druge da bi, takođe, davali, da li svoj novac, ili vreme", rekao je Blumberg.

Kada bi se njihovom pozivu odazvalo svih više od 400 američkih milijardera, evidentiranih u časopisu Forbs, sakupilo bi se oko 600 milijardi dolara, objavili su ranije predstavnici tog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: