Ministri EU stežu kaiš

Vlada Nemačke smanjiće deficit budžeta za 10 miljardi evra, a nova britanska vlada usvojila je mere za smanjenje budžetskog deficita od 7,2 milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

08:39

Default images

Nemačka vlada će deficit budžeta smanjivati za po 10 milijardi evra godišnje, do 2016. da bi poslužila kao primer drugim članicama evrozone.

Citirajući neimenovane zvaničnike nemačke vlade Fajnenšl tajms je objavio da će ušteda u budžetu biti ostvarena putem povećanja poreza i smanjenja potrošnje, uprkos obećanju koalicione vlade da je plan smanjenje poreza.

Vlada u Berlinu planira pre svega sniženje subvencija za nemačke savezne države, kao i ukidanje oslobadjanja od plaćanja poreza, kako bi ispunila propise o budžetskom deficitu predvidjene ustavom Evropske unije.

U planu za smanjenje ogromnog budžetskog deficita koji je predstavila nova britanska koaliciona vlada na udaru će se, pre svega naći troškovi vlade.

Najavljeno je zamrzavanje zapošljavanja novih službenika, smanjenje programa razvoja u oblasti informacione tehnologije, odnosno nabavke kompjutera i prodaja nekretnina u državnom posedu. Pored brojnih ministarstava i državnih službenika, kaiš će morati da stegnu i ministri.

Laburistički funkcioneri su godinama paradirali u službenim jaguarima sa šoferima, ali novi neće imati tu privilegiju. Vlada je, naime, objavila da je došao kraj tom statusnom simbolu i da će ministri ubuduće samo u izuzetnim slučajevima imati pravo na kola sa šoferom, preneo je Bi-Bi-Si.

Od njih se očekuje da, kad god je to moguće, na posao dolaze pešice, javnim prevozom, ili, pak, da dele automobil.

Iznoseći detalje planiranih mera, ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da postoje snažni ekonomski argumenti za duboke rezove u javnoj potrošnji, jer će, u protivnom, vlada više trošiti na otplatu dugova nego na obrazovanje britanske dece.

Prema njegovim rečima, vlada mora da podstanke privredu i sačuva radna mesta, a da, istovremeno, osigura zaštitu najranjivijih slojeva društva.

Cilj nam je da obezbedimo rast privrede i smanjenje nezaposlenosti i da otvorimo nova radna mesta za one koji su trenutno bez posla, pre svega u privatnom sektoru, istakao je Ozborn.

Italija: Vlada zamrzava plate u javnoj upravi na tri godine

Plate zaposlenih u javnoj upravi u Italiji biće zamrznute naredne tri godine dok će ministarstva morati da smanje troškove za deset odsto u okviru plana štednje koji bi vlada trebalo danas da usvoji, saznaje se u krugovima bliskim vladi.

Plate zaposlenih u javnoj upravi biće zamrznute u periodu od 2010-2012, rekao je Frans presu neimenovani izvor, ne navodeći koliko će vlada da uštedi zahvaljujući toj meri. Među ostalim merama, vlada namerava da zatraži od ministarstava da smanje troškove za deset odsto, dodao je taj izvor.

Plate ministara čija godišnja primanja prelaze 80.000 evra biće takodje smanjenje za deset odsto, dok će plate visokih funkcionera čija su godišnja primanja izmedju 90.000 i 130.000 evra biti smanjene za pet odsto, a onih kojima su plate veće od 130.000 za deset odsto.

Subvencije političkim partijama takođe će biti prepolovljene. Vlada takođe namerava da dodatno oporezuje bonuse visokih rukovodioca u privatnim kompanijama, a italijanska štampa navodi da bi to povećanje iznosilo oko deset odsto.

Vlada premijera Silvija Berluskonija trebalo bi da danas posle podne na sednici vlade odobri revizju budžeta za 2011. i 2012. a očekuje se da će zahvaljujući smanjenju troškova i povećanju poreza biti postignuta ušteda od 24 milijarde evra. Vlada novim rigoroznim merama pokušava da ispuni datu obavezu da će smanjiti deficit sa 5,3, koliko je bio 2009, na 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: